Menu
Et ultimatum fra Vänsterpartiet har ledet fram til at et flertall i Riksdagen sier de ikke lenger har tillit til statsminister Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Flertall for mistillit mot Sveriges regjering – avstemning mandag

Et flertall i den svenske Riksdagen varsler at de ikke har tillit til Stefan Löfvens regjering. Mandag skal det stemmes over et mistillitsforslag.

Av NTB | 17.06.2021 15:22:28

Politikk: Vänsterpartiet startet prosessen ved å erklære at de ikke lenger har tillit til Löfven. Det samme sier Sverigedemokraterna, som dermed sørget for nok stemmer til å sette i gang den formelle prosedyren fram mot et mistillitsforslag i Riksdagen.

Også Kristdemokraterna og Moderaterna stiller seg bak forslaget, som dermed får flertall i Riksdagen.

– Regjeringen har så langt, når fristen er ute, ikke oppfylt våre krav, sa partileder Nooshi Dadgostar torsdag. Hun sa at mistillitsforslaget skal legges fram i tide til å bli behandlet før Riksdagen tar sommerferie.

Ifølge Riksdagens leder skal avstemningen holdes mandag klokken 10. Før det må forslaget formelt fremmes to ganger, noe som skal skje torsdag og fredag.

Også Kristdemokraterna er innstilt på å felle Löfven.

– Det har vært sju vanskelige år siden Stefan Löfven tiltrådte. Vi ser nå muligheten til å danne en ny regjering, sier partileder Ebba Busch i Kristdemokraterna.

– Det er naturlig for oss å stemme mot denne regjeringen. Den bygger på uforenlige motsetninger og løfter, sier Moderaternas gruppeleder i Riksdagen, Tobias Billström.

– Moderaterna er alltid beredt til å ta over styringen av Sverige, sier han om utsiktene til at det kan bli nødvendig å danne ny regjeringen eller skrive ut nyvalg. Billström sier det ikke har noe å si at partiene har ulike motiver for å ville kaste regjeringen.

Ebba Busch sier man foreløpig ikke kan gå ut fra at det blir nyvalg, men sier de i så fall vil ønske det velkommen «fordi det gir velgerne en mulighet til å si sitt».

Men det var altså ikke nok for Vänsterpartiet.

Partileder Nooshi Dadgostar understreker at det er forskjell på samtaler og reelle forhandlinger.

Bakgrunnen for Vänsterpartiets misnøye er regjeringens forslag om fri fastsettelse av utleiepriser på boliger. Tirsdag stilte partiet regjeringen et ultimatum: Dropp forslaget, eller innled forhandlinger med leieboerforeningen for å sikre forbedringer.

– Jeg forventer at flertallet i huset vil stemme for å fjerne Löfven, sier Sverigedemokraternas parlamentariske leder Henrik Vinge. Hans parti ligger på samme linje som Vänsterpartiet i husleiesaken.

Minst 175 av nasjonalforsamlingens 349 medlemmer må stemme for mistillitsforslaget for at det skal gå gjennom. Etter at Moderaterna gjorde det klart at de også er innstilt på å felle regjeringen, er det fire partier med til sammen 181 representanter som støtter forslaget.

Like før Vänsterpartiets frist på 48 timer gikk ut, svarte justisminister Morgan Johansson med å invitere partene i boligmarkedet for å diskutere det omstridte forslaget om leiepriser.

Flere nyheter: