reklame for Sheiken Bowling
Menu
Valgmedarbeidere med munnbind teller stemmer i Roma etter regionalvalget og folkeavstemningen i Italia. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Flertall for grunnlovsreform i Italia

Et stort flertall i Italia har stemt for å endre landets grunnlov, ifølge foreløpige resultater fra folkeavstemningen som ble avsluttet mandag.

Av NTB | 21.09.2020 20:08:20

Politikk: Da to tredeler av stemmene var talt opp, hadde forslaget om endringer nesten 70 prosents oppslutning.

Også en valgdagsmåling tyder på at forslaget blir vedtatt. Reformen innebærer at antall representanter i begge kamre i den italienske nasjonalforsamlingen bli betydelig redusert.

– Det som ble oppnådd i dag, er et historisk resultat, skriver utenriksminister Luigi Di Maio på Facebook.

Antall representanter i «underhuset» i nasjonalforsamlingen vil nå etter alt å dømme bli redusert fra 630 til 400. Samtidig reduseres antall italienske senatorer fra 315 til 200.

Valgdagsmålinger tyder imidlertid på at sentrum-venstre-kandidaten Eugenio Giani gikk seirende ut av guvernørvalget i Toscana.

Til tross for pandemien ser valgdeltakelsen ut til å ha vært på 53 prosent. I valglokalene var det strenge regler om munnbind og avstand, og frivillige har sørget for at også folk på sykehus og i karantene har fått avlagt stemme.

Ifølge Italias innenriksminister Luciana Lamorgese er 15 millioner munnbind, 3 millioner hansker og 300.000 liter desinfiserende stoff blitt utplassert i stemmelokalene.

Di Maio tilhører den populistiske Femstjernersbevegelsen, som har vært den fremste pådriveren for reformen. Den er tidligere vedtatt i nasjonalforsamlingen, men flertallet var ikke stort nok til at reformen kunne innføres uten en folkeavstemning.

Samtidig med folkeavstemningen ble det avholdt regionvalg i Italia søndag og mandag. I forkant var det spenning rundt resultatet i Toscana, der den høyrepopulistiske Ligaen håpet på seier.

Regionalvalget skulle egentlig vært holdt i vår, men det ble utsatt da Italia ble svært hardt rammet av koronapandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: