Menu
Et flertall i Bergens bystyre går inn for å kaste byrådsleder Roger Valhammer. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB

Flertall for å kaste byrådet i Bergen etter barnevernssaken

Senterpartiet ble tungen på vektskålen og sikret flertall for et mistillitsforslag mot Bergens byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og dermed hele byrådet.

Av NTB | 06.10.2022 22:50:48

Politikk: Senterpartiets avgjørelse ble kjent rett før klokka 22.30 torsdag kveld. Gruppeleder Anne Brit Reigstad bekrefter dette overfor NTB.

– Det er en avgjørelse vi har brukt mye tid på. Det har vært flere problemstillinger vi har diskutert. Det er en parlamentarisk vurdering der vi må plassere et politisk ansvar. Det har vi valgt å gjøre overfor byrådslederen og ikke den fagbyråden som satt på saken, sier Reigstad til NTB.

– Det har også vært et skifte av fagbyråd på dette feltet midt i barnevernskrisen, og det ser vi på som veldig uheldig med tanke på kontinuitet og oppfølging av tiltak. Det må vi diskutere i gruppen, fortsetter hun.

Ifølge NRK går også KrF, som har to representanter, går også inne for mistillit.

– Byens politiske ledelse må stilles ansvarlig når det avdekkes så alvorlige mangler i barnevernstjenesten, mangler som gjentatte ganger har vært varslet de siste årene, sier gruppeleder Håkon Pettersen i partiet.

Det trengs 34 representanter for flertall, og tallet var torsdag kveld blitt 37.

Ifølge Bergens Tidende skjedde det i kjølvannet av krass kritikk mot barnevernet, etter at Statsforvalteren i Vestland avdekket alvorlige mangler i barnevernets oppfølging av en sju år gammel gutt som ble funnet hardt skadd, fastbundet i en seng.

Byrådsleder Valhammer lovet ifølge Bergensavisen at byrådet skal gjøre alt de kan for at ikke flere barn blir sviktet av barnevernet.

– Jeg beklager på det dypeste. Dere skulle blitt hjulpet lenge før, sa han under et møte i forretningsutvalget tirsdag denne uka.

«Gruppen har konkludert med at vi ikke har tillit til byrådsleder Roger Valhammer. Det innebærer at vi i bystyret vil rette mistillitsforslaget mot hele Valhammer-byrådet. Bakgrunnen er byrådslederens håndtering av den alvorlige situasjonen barnevernet i Bergen står i», heter det i en uttalelse.

– Der barnevernet hadde hatt behov for en sterk, handlekraftig og tilstedeværende politisk ledelse, har byrådslederen bidratt til det motsatte. Med sine hyppige utskiftninger av fagbyråder er det tydelig at barnevernet ikke har vært et prioritert felt, sier gruppeleder Marte Monstad.

«Forslaget fremmes på bakgrunn av at Bergen kommune ikke har sikret nødvendig beskyttelse av sårbare barn i Bergen», heter det.

– Bergen kommune har sviktet på det mest fundamentale – å beskytte barn i Bergen. Sakens alvor gjør at Høyre fremmer mistillitsforslag mot Roger Valhammer, sier Høyres gruppeleder Charlotte Spurkeland i en pressemelding.

«Valhammer har vært øverste leder for byrådet gjennom hele perioden der vi har fått avdekket mangler, feil og alvorlige problemer i barnevernet. At han ikke har satt barnevern høyere på byrådets dagsordenen, og samtidig har byttet om på ansvarsområder midt i en krise, har ført til at Rødt ikke lenger har tillit til Valhammer som byrådsleder», skriver partiet i en pressemelding ifølge Bergens Tidende.

Ifølge Bergensavisen kan et mistillitsforslag mot byrådet først fremmes i neste bystyremøte. Dersom et to tredels flertall krever det, kan forslaget komme opp til votering allerede i samme møte. Hvis ikke, skal det behandles på neste møte, som er 20. november.

Partiene som fra før støttet mistillit var Frp, Rødt, Folkets Parti (FNB), Høyre og fire uavhengige representanter, skriver Bergens Tidende.

Tidligere denne uka varslet barnevernssjefen i Bergen, Alette Hilton Knudsen, at hun går av.

Av avgjørelsene som kom torsdag kveld, ble Frps klar først.

Også Høyres bystyregruppe hadde møte om saken torsdag kveld, og konklusjonen er at partiet fremmer mistillitsforslag mot byrådslederen.

Også Rødt har konkludert med å fremme mistillitsforlag, ifølge Bergensavisen og Bergens Tidende.

SV har allerede varslet at partiet vil fremme mistillit mot sosialbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) under neste bystyremøte, som finner sted 26. oktober.

Flere nyheter: