Menu
Kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl i PST er bekymret over radikalisering blant de aller yngste, noen så unge som 13 år. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Flere unge havner i PSTs søkelys

Kontraterrorsjefen i Politiets sikkerhetstjeneste er bekymret over at stadig flere svært unge havner i deres søkelys. Noen av dem er barn i 13-årsalderen.

Av NTB | 10.02.2021 03:38:14

Politikk: – Vi har sett en utvikling der flere og flere unge kommer i PSTs søkelys i de mest spissede sakene våre, sier kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

I forrige uke ble en 16-åring, opprinnelig fra Syria, pågrepet av PST i Oslo og siktet for å ha planlagt terror.

I en avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett tirsdag ble det kjent at den siktede 16-åringen skal ha vært i «ferd med å tilvirke giftblandinger, med terrorhensikt». Planen skal ifølge politiet ha vært å ta livet av «vantro».

16-åringen har nektet straffskyld, men har ikke villet la seg avhøre av PST.

– Barn helt nede i 13-årsalderen leder mange av disse ekstreme grupperingene på nettet, sier Haugstøyl.

Tenåringene Haugstøyl snakker om blir radikalisert både til høyreekstrem ideologi og til ekstrem islamisme. Radikaliseringen av høyreekstreme skjer oftest på internett, ifølge PST, mens islamistisk påvirkning ofte skjer i familier:

– Radikalisering via familie er ganske normalt. Mange av disse kommer også fra områder med krig og er traumatisert når de kommer hit, sier Haugstøyl.

(©NTB)

Flere nyheter: