reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) får drahjelp av Jan Bøhler, som 1. oktober sa at han går fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet. Foto: Heiko Junge / NTB

Flere Sp-topper sier største parti må få velge statsminister

Flere fylkesledere i Senterpartiet sier til Aftenposten at de mener de må kjempe om å få statsministeren om partiet blir større enn Ap.

Av NTB | 23.10.2020 03:08:00

Økonomi og næringsliv: Da Ap, Sp og SV gikk til valg i 2005, var Ap-leder Jens Stoltenberg den ubestridte statsministerkandidaten. Da fikk Ap 32,7 prosent og Sp 6,5 prosent oppslutning.

På en meningsmåling i Dagbladet fredag får Ap 19,5 og Sp 17,8 prosent. På Vårt Lands måling samme dag er avstanden litt større. Der får Ap 23,5 og Senterpartiet 16,6 prosent oppslutning.

Overfor TV 2 nylig ville ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avklare hvem som er partiets statsministerkandidat til neste års stortingsvalg.

Likevel sier flere Sp-topper nå åpent at de vil ha Vedum som statsminister i en ny Ap/Sp-basert regjering.

Hilde Kraggerud, leder i Østfold Senterparti, sier på spørsmål fra Aftenposten at Sp-lederen bør bli statsminister om Sp blir større enn Ap ved valget neste høst. Leder i Hordaland Sp, Jostein Ljones, sier det er «naturlig at det partiet som er sterkest får de mest innflytelsesrike posisjonene». Fylkeslederne i Rogaland, Troms, Agder og Finnmark er på samme linje.

Samtidig er ledende Sp-profiler i Nordland, Trøndelag, Vestfold, Buskerud Hedmark og Oslo, noe mer avventende.

– Vi bestemmer ikke noe om posisjoner og personer før valget, sier Kathrine Kleveland, leder i Vestfold Sp.

(©NTB)

Flere nyheter: