Menu
Kongsberg 20211013. En pil står i en vegg i Kongsberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flere skadde og døde på Kongsberg – politiet tror gjerningsmann handlet alene

Flere personer er skadde og døde etter en hendelse med pil og bue på Kongsberg. Politiet mener situasjonen er avklart, og at gjerningsmannen handlet alene.

Av NTB | 13.10.2021 21:37:55

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi kan dessverre bekrefte at det er flere skadde og omkomne etter hendelsen. De skadde er kjørt til sykehus, sier Øyvind Aas, politisjef i Drammen.

Det startet med en melding fra politiet klokken 18.28 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert.

En omfattende politioperasjon ble satt i gang, og vitner meldte om et titalls ambulanser som var på vei mot Kongsberg. 20.30 bekreftet politiet at flere var skadd og døde.

Politiet bekreftet deretter at de anså situasjonen for å være under kontroll.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde. Politiet har bekreftet at det er omkomne og flere skadde i hendelsen.

Hun sier i 21-tiden onsdag kveld at politiet går rundt med lommelykter og ser gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen (Delta) i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Det ble først meldt at vitner fortalte at militære styrker bisto i aksjonen, men Forsvarets operative hovedkvarter sier til NTB at de ikke er blitt bedt om å bistå.

– Vår operasjonssentral har heller ikke lagt noen ressurser i denne saken, sier talsperson Preben Aursand ved FOH.

Politiet sier det er for tidlig å svare på spørsmålet om det dreier seg om en terroraksjon.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) har bekreftet at de er blitt orientert om saken. Det er også justisminister Monica Mæland blitt.

– PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Det var VG som først meldte at PST var orientert.

– Det er en tragedie for alle dem som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand til VG.

Det er blitt opprettet et senter der pårørende og andre involverte kan få bistand på Gyldenløve Hotell, skriver Laagendalsposten.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

Politiet sier at gjerningsmannen har gått rundt, og at det derfor er flere åsteder over et større område.

Politiet vil ikke gå i detaljer om hvordan pågripelsen av gjerningsmannen fant sted. I en pressemelding bekreftet politiet at det er en mann som er pågrepet, og at det ikke pågår et søk etter flere gjerningspersoner.

Ordfører Kari Anne Sand sier kommunen har mobilisert og satt krisestab for å kunne ta imot berørte.

Flere nyheter: