Menu
Én person er kritisk skadd etter å ha blitt tatt av et snøskred onsdag. Samme dag ble tre andre personer tatt av skred. Bildet er fra nødetatenes arbeid med å hente ut personer fra et skred i Balsfjord i slutten av mars. Arkivfoto: Maja Meyer/ Forsvaret / NTB

Flere skadd i snøskred onsdag – skredfaren fortsetter utover i uka

Til sammen fire personer ble tatt av snøskred i Møre og Romsdal og Finnmark onsdag, og antallet skred var langt høyere. Og faren er fortsatt langt fra over.

Av NTB | 06.04.2022 20:49:27

Medisin og helse: Onsdag ettermiddag ble en mann tatt av et snøskred ved Grøtdalstind i Ørsta. Han blir beskrevet som kritisk skadd og er fløyet til Ålesund sykehus, opplyser operasjonsleder John Bratland i Møre og Romsdal politidistrikt.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 16.13. Et redningshelikopter landet på stedet tjue minutter senere.

Tidligere på dagen ble en mann i 30-årene tatt av skred ved Steinberget i Rauma. Vedkommende var bevisst da nødetatene kom i kontakt med ham, og ble siden brakt til traumemottak, opplyser Bratland.

Ifølge NRK er han lettere skadd.

Like etter at skredene på Vestlandet fant sin slutt, meldte politiet i Troms om et skred i Tamokdalen i Balsfjord kommune. Der ble to personer hentet med luftambulanse etter å ha blitt pådratt «lettere til mildere» skader.

Redningshunder, Røde Kors’ skredgrupper, Norsk Folkehjelp, redningshelikopter, luftambulanse, lavinehunder og egne politiressurser ble satt inn i arbeidet.

Operasjonslederen anslår at de har mottatt mellom tolv og tretten meldinger om snøskred i Møre og Romsdal i løpet av dagen. Bare mellom klokka 15.11 og 17.13 kom det inn melding om sju snøskred som var utløst av skiløpere.

– Noen av meldingene gikk på at noen var skredtatt, andre var uvisse. Noe av det som var spesielt, var at det gikk tre skred i Rauma, med en radius på om lag to kilometer. Det ene skredet tok med seg en person, sier Bratland.

– Folk må bare benytte fjellet og naturen, men det er viktig å innhente så mange opplysninger som mulig, og å gjøre gode lokale vurderinger. Er du i tvil så er du ikke i tvil, men finner et annet alternativ eller lar være, sier Bratland.

Det er fortsatt betydelig snøskredfare mange steder fram til fredag. Det oransje farevarslet gjelder for store deler av Troms og Finnmark og Møre og Romsdal. På store deler av Nord-Norge og Vestlandet er det også moderat fare i dagene som kommer.

– Dette er en dag hvor vi har måttet bruke absolutt alt av redningsressurser sett opp mot snøskred, sier Bratland om dagens trykk.

Politiet og Hovedredningssentralen ba onsdag folk om å holde seg unna skredterreng, siden skredfaren betegnes som høy.

Flere nyheter: