reklame for Utvik Autoservice
Menu
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at kontroll- og konstitusjonskomiteen må se nærmere på regjeringens karanteneunntak for utenlandske arbeidere. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere partier vil åpne kontrollsak om karanteneunntak for utenlandske arbeidere

Stortingets kontrollkomité må se nærmere på karanteneunntaket for utenlandsk arbeidskraft og den påfølgende importsmitten, mener Rødt og Senterpartiet.

Av NTB | 11.12.2020 12:53:34

Arbeidsliv: Partiene får støtte fra SV og MDG, mens Ap først vil ha svar på en rekke spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet før de bestemmer seg.

Anmodningen fra partiene kommer etter at Aftenposten de siste dagene har skrevet om dialogen mellom departementet og Norsk Industri før regjeringen i juni ga utenlandske arbeidstakere fritak fra ti dagers karantene i høst.

Ifølge avisa advarte både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om at endringen ville føre til stor risiko for importsmitte.

Senterpartiet mener at komiteen må se nærmere på hva som skjedde.

Rødt mener at regjeringen satte bedriftseiernes inntjening foran smittevern, liv og helse.

– Nå må vi snu hver stein og få alle fakta på bordet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

SV støtter en kontrollbehandling av denne saken, bekrefter SVs Freddy André Øvstegård overfor NTB. I tillegg til en behandling i komiteen vil partiet kalle Høie inn til Stortinget for en redegjørelse.

– Det ser svært uryddig ut av Høie å overkjøre faglige råd og lytte til NHO-lobbyistene, sier han.

Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) støtter kontrollsak.

– Ap vil at disse spørsmålene sendes fra kontrollkomiteen for å få svar, så får vi på grunnlag av svarene vurdere hva vi gjør videre, sier Støre, som påpeker at det er mange løse tråder.

Ap-lederen mener at det nå er helt grunnleggende å finne ut hva som ble gjort for å forhindre importsmitte, som han mener regjeringen har vært på etterskudd med flere ganger gjennom pandemien.

– Vi må få alle forhold på bordet og være helt sikre på at rutinene er gode, sier han.

– Sp vil vite om dette unntaket var medisinsk forsvarlig, Det kan se ut som at regjeringen har gått ut over sine fullmakter, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe (Sp) til NRK.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at denne saken reiser mange spørsmål om hvem som tok beslutninger, på hvilket grunnlag de ble tatt, og hvordan myndighetene ble lyttet til.

(©NTB)

Flere nyheter: