reklame
Menu
Flere personer ble pågrepet etter søndagens demonstrasjon i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix

Flere pågrepet etter demonstrasjon i Göteborg

Opptøyer brøt ut i Göteborg etter at politiet avbrøt en antirasistisk demonstrasjon med henvisning til smittevernreglene. Flere er pågrepet.

Av NTB | 07.06.2020 19:04:02

Krig og konflikter: Flasker ble kastet mot politiet, og vindusruter ble knust på et kjøpesenter.

Demonstrasjonen på Heden i Göteborg begynte på fredelig vis klokka 14. Det var kun gitt tillatelse for 50 deltakere, men allerede en halvtime før hadde hundrevis av mennesker samlet seg på Heden i sentrum av byen.

Demonstrantene ble da delt opp i ulike grupper på 50 personer hver, og arrangørene delte ut munnbind. En knapp halvtime senere var det ankommet om lag 2.000 personer, og politiet besluttet at demonstrasjonen måtte avsluttes.

– De trenger seg på podiet der det holdes taler. De kan ikke opprettholde sosial distanse, og man har tatt beslutningen om å oppløse demonstrasjonen, sier talsperson Christer Fuxborg i politiet til nyhetsbyrået TT.

Ifølge Fuxborg har det har blitt kastet flasker mot politiet, og demonstrasjoner har ødelagt brostein, men han har ikke sett noen kaste brosteinen.

– Vi hadde litt bråk, først mellom demonstranter, og da det roet seg, begynte de å gå løs på politibiler, sier politiets talsperson.

Ifølge TTs fotograf svarte politiet på flaskekastingen ved å knuffe bort demonstranter som kom for nært. Fotografen så også noen demonstrasjoner som prøvde å holde unna dem som agerte mot politiet.

Like etterpå skal tumultene i den nærliggende parken ha blusset opp igjen.

– Det var noen som var med på demonstrasjonen som vi merket at ikke var der av riktig grunn og som vi markerte med sivilt personell. De har prøvd å starte bråk, kastet flasker og sparket mot biler, sier Fuxborg.

Demonstrasjonen er en del av Black lives matter-bevegelsen, som har arrangert protester i USA og en rekke andre land etter at afroamerikanske George Floyd døde som følge av politivold i Minneapolis.

Da politiet grep inn, oppsto det tumulter i en nærliggende park, og minst seks politibusser er på stedet. Et ukjent antall personer er pågrepet.

Göteborgs-Posten rapporterer om at demonstranter har tatt seg inn i kjøpesenteret Arkaden og knust flere butikkvinduer. Deretter skal de ha løpt ut igjen, og det er uvisst om noe er stjålet.

(©NTB)

Flere nyheter: