Menu
Over 40 organisasjoner ber om at regjeringen ikke bruker av bistandsbudsjettet når det skal lages en krisepakke for Ukraina. Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi på Nasjonalt mottakssenter i Råde. Foto: Javad Parsa / NTB

Flere organisasjoner ber regjeringen holde krisepakken for Ukraina utenfor bistandsbudsjettet

Over 40 organisasjoner ber om at regjeringen ikke bruker av bistandsbudsjettet når det skal lages en krisepakke for Ukraina.

Av NTB | 29.03.2022 14:34:30

Krig og konflikter: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa før helgen at regjeringen kan komme til å ta penger fra bistandsbudsjettet til å hjelpe ukrainske flyktninger.

Det er ikke måten å gjøre det på, mener over 42 norske utviklings- og humanitære organisasjoner.

De mener en stor omdisponering av bistandsmidler vil ha svært negative konsekvenser for verdens fattigste og den økende ulikheten i verden.

– Et kutt i bistandsbudsjettet vil kunne svekke kampen mot sult, ulikhet og klimaendringer globalt. Det vil ramme verdens fattigste hardest, og dette er ikke tiden for å vende dem ryggen, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

– I en situasjon der de aller mest sårbare blir enda mer utsatt, er det feil å sende regningen fra Ukraina-krisen til millioner av mennesker som står i fare for å sulte, sier Sund-Henriksen.

I et brev til regjeringen skriver de blant annet at pandemien har ført til mer fattigdom, og at prisøkningene på mat og drivstoff i kjølvannet av krigen i Ukraina vil forsterke forskjellene ytterligere.

Daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, sier utfordringene bistandsbudsjettet skal bidra til å løse, ikke har blitt mindre i møte med pandemien, krigen, klimakrisen og naturkrisen.

(©NTB)

Flere nyheter: