Menu
SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes kaller grunnrenteskatten for laksenæringen «positive, nye takter». Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flere opposisjonspartier positive til lakseskatt

SV og Rødt jubler over regjeringens forslag om grunnrenteskatt for havbruk. MDG og Venstre er positive, men mer avmålte.

Av NTB | 28.09.2022 09:50:56

Politikk: – Dette er positivt og nye takter fra regjeringen. SV har lenge kjempet for at verdier skapt av fellesskapets ressurser skal komme folket til gode, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Han understreker samtidig at SV vil sette seg inn i forslaget grundigere før de lover å støtte det.

– Endelig er det slutt på at laksebaronene får alt de peker på. Det er på høy tid at oppdrettsmilliardærene må betale mer for å utnytte norsk natur, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Hun er også positiv til at regjeringen øker skatteinntektene, og ber om nye skatter også på overskudd og utbytter.

Både Venstre og MDG støtter også grunnrenteskatten. Til gjengjeld har de hvert sitt ønske til regjeringen.

– Lakseskatten burde stimulert til mer miljøvennlig produksjon. MDG har flere ganger foreslått en grunnrenteskatt på lukkede anlegg som tilfaller vertskommunene, og en høyere grunnrenteskatt på åpne anlegg som tilfaller staten, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG).

Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn er skeptisk til at skattetrykket øker.

– Venstre er bekymret for et høyere skattetrykk for næringslivet. Vi ser en regjering som sliter med å prioritere og ta ned offentlig pengebruk. Å bare øke det generelle skattetrykket er ikke bærekraftig for Norge over tid.

Samtidig understreker han at Venstre generelt anser grunnrenteskatt som en fornuftig og rettferdig måte å skattlegge på.

(©NTB)

Flere nyheter: