Menu
Etter lange og vanskelige forhandlinger på klimamøtet i Egypt kom Maldivenes miljøminister Aminath Shauna med gode nyheter lørdag. Foto: Teresa de Miguel / AP / NTB

Flere land på klimatoppmøtet: Enighet om nytt fond

Det er enighet om et nytt fond som skal sikre støtte til fattige land som rammes av klimaendringene, ifølge Norge, Maldivene og andre deltakere på COP27.

Av NTB | 19.11.2022 17:17:14

Vær: En støtteordning knyttet til det som kalles «tap og skade», har vært et av de vanskeligste temaene på klimatoppmøtet.

Lørdag ettermiddag, én dag på overtid, har landene imidlertid oppnådd et gjennombrudd.

– Det er enighet om tap og skade, sier Maldivenes miljøminister Aminath Shauna til nyhetsbyrået AP.

– For et par minutter siden ble det enighet mellom alle de viktige gruppene om formuleringer rundt dette nye fondet på «tap og skade», sier han til NRK.

Også en EU-kilde som nyhetsbyrået AFP har snakket med, bekrefter dette.

Maldivene er en av de lavtliggende øystatene som er svært sårbare når havet stiger som følge av den globale oppvarmingen. Behovet for støtte til å takle «tap og skade» kan derfor bli stort.

Etter det NTB erfarer, er det en annen tekst det nå er blitt enighet om. Innholdet i den er foreløpig ikke kjent.

Uttrykket «tap og skade» brukes om klimaødeleggelser som det ikke er mulig å tilpasse seg eller unngå. Temaet har vært svært betent i klimaforhandlingene, blant annet fordi rike land ikke vil gå med på noe som senere kan gjøre dem utsatt for søksmål og erstatningskrav.

Dette bekreftes av Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Lørdag ettermiddag kom vertslandet Egypt med et nytt utkast til hovedbeslutning på møtet. Her er det nye fondet med i teksten. Flere betingelser tidligere satt av EU, er imidlertid ikke inkludert.

(©NTB)

Flere nyheter: