Menu
Politikerne i Bærum behandlet saken mandag. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Flere kommuner rundt Oslo kopierer koronatiltak

Nordre Follo, Lillestrøm og Drammen velger samme koronalinje som Oslo. Asker og Bærum innfører også strenge tiltak, men følger ikke hovedstaden.

Av NTB | 09.11.2020 21:23:03

Fritid: Bærum kommune behandlet saken i et ekstraordinært formannskapsmøte mandag ettermiddag. Fra midnatt natt til tirsdag begynner tiltakene å gjelde.

– Jeg vil gi kommunedirektøren kred for at han har gjort egne vurderinger, ikke bare blåkopiert tiltakene i Oslo, sa ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) ifølge Budstikka.

Blant tiltakene i Bærum er forbud mot organisert trening og andre fritidsaktiviteter for voksne. Det blir krav om fast seteplassering i fastmonterte seter på innendørs arrangementer. Munnbind må alltid brukes ved kollektivreiser, taxi og innendørs på alle offentlige steder – med unntak for gjester ved serveringssteder.

Det settes en begrensning på ti personer ved alle private sammenkomster utenfor private hjem – både inne og ute. Utesteder får slippe inn folk til klokka 22, men må stenge serveringen ved midnatt.

– Det sentrale for oss er i praksis at innbyggerne våre gjør hva de kan for å begrense smitten, sier ordfører Lene Conradi (H) til Budstikka.

Helsedirektør Bjørn Guldvog påpeker overfor Budstikka at stengning av treningssentre er anbefalt på nasjonalt nivå, og han understreker at regjeringen vil vurdere vedtakene i Asker og Bærum senere

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier i en kommentar til NTB at han ikke har mulighet til å sette seg inn i alle vedtakene til Asker og Bærum.

– I all hovedsak ser de ut til å følge Oslo, selv om det ikke er identisk slik jeg har oppfordret til. Vi vil vurdere det samlede bilde av samordningen mellom kommunene når alle kommunene i området har gjort sine vedtak, sier Høie.

– Det er mest fornuftig å innføre de samme tiltakene som andre kommuner i og rundt Oslo. Tiltakene er svært inngripende, men dessverre også helt nødvendig, sa Frp-politiker Anette Elseth på mandagens formannskapsmøte, ifølge Romerikes Blad.

Lillestrøm har vedtatt å forby innendørs arrangementer, med unntak av begravelser og bisettelser. Samtidig stenges treningssentre og alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter, med unntak av biblioteker. Det blir også stans i breddeidrett for voksne, og innendørs fritidsaktiviteter for voksne som korps og kor.

Formannskapet i Nordre Follo vedtok også strenge tiltak som følger det Oslo har innført. Det innebærer blant annet å stenge treningssentre og kinoer, og det blir en grense på ti personer på private arrangementer og med noen unntak forbud mot arrangementer innendørs.

Frp gikk imot – og partiet ønsket heller å følge forskriftene som Asker og Bærum vedtok. Høyres Kjell Arne Hermansen mente situasjonen er verre i Drammen.

– Drammen har fire ganger høyere smitte enn Asker, tre ganger høyere enn Bærum og dobbelt så mange som Oslo i forhold til folketallet, sa han.

– Det er ikke greit. Vi jobber nå for at kommunene rundt i størst mulig grad skal ha de samme reglene. Jeg opplever at veldig mange kommuner er innstilt på dette, og jeg forventer at disse reglene blir mest mulig like i løpet av dagen og de nærmeste dagene, sa helseministeren til NTB.

– Vi har tatt utgangspunkt i tiltakene i Oslo, samtidig som vi i tråd med føringer fra regjering og helsemyndigheter skal legge vår lokale smittesituasjonen til grunn. Det gjør at Bærums tiltak på en del områder skiller seg noe fra Oslo. Det har vært tett og god dialog med andre kommuner i hovedstadsregionen, sier ordføreren i en pressemelding.

Asker kommune behandlet også saken mandag og valgte samme linje som Bærum.

Også i Lillestrøm vedtok formannskapet mandag å innføre en rekke inngripende koronatiltak. Nå innføres det skjenkestopp, og alle kulturaktiviteter stoppes.

Mandag var også spørsmålet oppe i Drammen, som endte med å kopiere Oslo, skriver Drammens Tidende.

Helseminister Bent Høie var tydelig da han etter mandagens pressekonferanse om koronasituasjonen fikk spørsmål om innbyggerne i Oslo kan reise til Bærum for å trene og drikke øl.

(©NTB)

Flere nyheter: