Menu
Taliban-krigere holder vakt idet skadde fraktes bort i helikopter etter jordskjelvet. Bildet er tatt fra en video fra distriktet Gayan i Paktika-provinsen, publisert av nyhetsbyrået Bakhtar. Foto: AP / NTB

Flere hundre døde i jordskjelv i Afghanistan

Over 250 mennesker er døde etter jordskjelvet øst i Afghanistan, bekrefter myndighetene i landet.

Av NTB | 22.06.2022 10:46:11

Ulykker og naturkatastrofer: Bilder fra provinsen Paktika viser ofre for katastrofen som bæres inn i helikoptre. Lokale innbyggere leter gjennom restene av sammenraste bygninger.

Minst 255 mennesker har mistet livet, ifølge regjeringstalsmannen Mohammad Naeem. I tillegg skal 500 være skadd.

Skjelvet rammet avsidesliggende og fattige områder, og det er kommet sprikende opplysninger om antall ofre. En talsmann i innenriksdepartementet, Salahuddin Ayubi, sier 255 er omkommet i Paktika og at ytterligere 25 er døde i provinsen Khost.

– Dødstallet vil trolig stige, siden noen av landsbyene er i avsidesliggende områder, sier Ayubi til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi oppfordrer alle hjelpeorganisasjoner til å sende team til området umiddelbart for å forhindre en ytterligere katastrofe, legger han til.

Mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har imidlertid forlatt Afghanistan etter at vestlige styrker trakk seg ut av landet og Taliban grep makten i fjor.

Jordskjelvet hadde en styrke på 5,9, ifølge US Geological Survey. Episenteret var 46 kilometer sørvest for byen Khost.

Yaqub Manzor, en stammeleder i Paktika, forteller at lokale innbyggere er i full gang med hjelpeinnsatsen.

– Det lokale markedet er stengt, og alle sammen har skyndet seg til de berørte områdene, sier han på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttrykker medfølelse med ofrene og understreker behovet for humanitær hjelp.

– Det afghanske folk har hatt det vanskelig det siste året. Denne katastrofen blir en ny byrde, skriver hun på Twitter.

I Pakistan kunne skjelvet merkes både i hovedstaden Islamabad og den østlige Punjab-provinsen. Ifølge det pakistanske meteorologiske instituttet hadde jordskjelvet en styrke på 6,1.

Også i India var rystelsene merkbare, opplyser det europeiske seismologiske byrået EMSC. Det bor over hundre millioner mennesker i områdene der folk merket skjelvet i de tre landene.

Afghanistan blir forholdsvis ofte rammet av jordskjelv, særlig i fjellkjeden Hindu Kush, som ligger der to deler av jordskorpa møtes.

– Et alvorlig jordskjelv rystet fire distrikter i Paktika-provinsen. Flere hundre av våre landsmenn omkom eller ble skadd, og flere titalls hus ble ødelagt, skriver Bilal Karimi, også han en talsmann for Taliban-myndighetene, på Twitter.

Direktøren for nyhetsbyrået Bakhtar skriver på Twitter at om lag 90 hus er ødelagt og at mange mennesker kan ligge under bygningsrestene.

Også deler av Pakistan ble berørt av skjelvet natt til onsdag, ifølge Reuters. Det rammet områder som er tett befolket.

Flere nyheter: