Menu
Flere ansatte ved Den Norske Opera og ballett er tatt ut i streik. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Flere forestillinger avlyses som følge av kulturstreiken

Flere teater-, ballet- og operaforestillinger er avlyst framover som følge av den pågående streiken blant kulturarbeidere.

Av NTB | 15.09.2021 15:22:28

Arbeidsliv: – Det er mye som tyder på at det blir utsettelser framover. Men vi jobber for å unngå det, sier kommunikasjonssjef Ida Margreta Halvorsen ved Nationaltheatret.

De har avlyst alle forestillinger på Hovedscenen som følge av streiken. Disse avlyses ett døgn i forveien.

Men streiken kan også få konsekvenser for fremtidige forestillinger, blant annet storsatsingen «En julenattsdrøm» som etter planen skal ha premiere 9. oktober. Flere som jobber med forestillingen, er tatt ut i streik.

Det kan ramme publikum selv etter at streiken er over.

Koronarestriksjoner gjør at det kun spilles for halve saler.

– Dette var det siste vi trengte nå. Men det tenker de nok på begge sider av konflikten, sier Halvorsen.

Det samme gjelder premieren på operaen Dead Man Walking som skulle ha vært på lørdag.

Strid om pensjon har ført 435 ansatte innen opera, teater og orkester ut i streik. Striden handler om hvilken pensjonsordning de kulturansatte skal ha i framtiden. Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

Streiken startet fredag 3. september og har dermed pågått i nær to uker.

– Det er fordi vi håper på en løsning, og vi vil jo ikke øke konfliktnivået med å avlyse mer enn nødvendig, sier Halvorsen.

– Dersom vi må utsette premieren blir det færre forestillinger, og da er det ikke sikkert at vi finner nye billetter til alle som blir rammet. Det kommer også an på om vi får lov til å ha mer publikum, sier Halvorsen.

Også på Operaen er det avlyste forestillinger. De neste dagene er ballettforestillingen Kylián: One of a Kind avlyst onsdag til og med mandag.

(©NTB)

Flere nyheter: