Menu
Folk demonstrerer mot militærjuntaen i Tsjads hovedstad, en knapp uke etter at landets president døde og hans sønn tok over. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB

Flere drept i store protester mot militærjuntaen i Tsjad

Tusenvis av demonstranter i Tsjads hovedstad N'Djamena og andre byer protesterte tirsdag mot de militære som har grepet makten i landet. Minst fem er drept.

Av NTB | 27.04.2021 21:39:51

Krig og konflikter: Mange av demonstrantene satte fyr på franske flagg og ropte slagord mot Frankrike, som har gitt sin støtte til den militære overgangsregjeringen som ble innsatt etter at president Idriss Déby angivelig ble drept i kamp mot opprørere for en uke siden.

Débys 37 år gamle sønn Mahamat leder nå en militærjunta, som lover å holde valg i løpet av 18 måneder.

Militærjuntaen har forbudt demonstrasjoner, men en opposisjonskoalisjon oppfordret likevel folk til å demonstrere. Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene i N’Djamena.

Myndighetene i Tsjad melder at minst fem mennesker har mistet livet under demonstrasjonene. En lokal organisasjon rapporterer imidlertid om ni døde, hvorav sju i N’Djamena.

– Vi kjenner ikke omstendighetene rundt dette dødsfallet, det var en 21 år gammel mann, sier en talsmann for påtalemyndigheten i byen.

En ansatt i statlige medier forteller imidlertid at politiet i Mondou skjøt med skarpt mot en student som hadde kastet en stein på en politibil.

– Studenten døde momentant, sier Ahmat Malloum til nyhetsbyrået AFP.

Den tidligere koloniherren Frankrike har vært en nær alliert i Tsjads kamp mot ytterliggående islamistopprørere som herjer i Sahel-regionen.

– Vi er lei, lei av det monarkiaktige dynastiet i Tsjad, sier demonstranten Sarah og viser til Déby-familiens styre.

– Tsjaderne gjør oppstand, vi vil ikke lenger gi opp, sier Succes Masra, en kjent opposisjonell.

Guvernør Mahamat Fadoul Mackaye sier at minst tolv tsjadiske soldater er drept i tirsdagens kamper. I tillegg ble 40 islamistkrigere drept etter at de gikk til angrep på en av hærens stillinger, ifølge Mackaye.

Både Boko Haram og Islamsk stat Vest-Afrika-provinsen (ISWAP) opererer i våtmarksregionen ved Tsjadsjøen.

Etter at voldelige protester brøt ut i hovedstaden og sør i landet, lovet Mahamat å starte en «inkluderende nasjonal dialog».

En kvinne skal være drept etter at demonstranter angrep en buss i N’Djamena, og en mann døde under en demonstrasjon i byen Mondou 400 kilometer sør for hovedstaden.

Frankrikes president Emmanuel Macron tok tirsdag sterk avstand fra sikkerhetsstyrkenes voldsbruk mot demonstranter i Tsjad.

Tirsdag ble det meldt om harde kamper mellom tsjadiske soldater og jihadister ved Tsjadsjøen vest i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: