Menu
Ukrainsk artilleri skyter mot russiske stillinger ved frontlinjen i Kharkiv-regionen. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Flere drept i nye russiske luftangrep i Ukraina

Områder ved Kyiv og Tsjernihiv nord i Ukraina og Kharkiv i nordøst ble torsdag rammet av omfattende russiske rakettangrep for første gang på flere uker.

Av NTB | 28.07.2022 16:10:49

Politikk: I Kyrovograd-distriktet ble fem mennesker drept og 25 såret, ifølge regionens guvernør, Andrij Rajkovitsj.

Angrepene skjer samtidig som ukrainske styrker er på offensiven i et forsøk på å gjenerobre russisk-okkuperte områder sør landet.

– I morges satte fienden i gang et rakettangrep mot et lokalsamfunn i Vysjhorod-distriktet, skriver guvernør i Kyiv-regionen, Oleksij Kuleba, på Telegram. Han opplyser at et «infrastrukturobjekt» ble truffet, men det er ikke klart om noen ble drept eller såret.

Russiske styrker trakk seg tilbake fra områder ved Kyiv og i Tsjernihiv for flere måneder siden.

Rakettangrepene blir gjennomført dagen etter at lederen for de prorussiske separatistene øst i Ukraina, Denis Pusjilin, offentliggjorde en melding der han ber russiske styrker «frigjøre russiske byer grunnlagt av det russiske folk», Deretter ramset han opp Kyiv, Tsjernihiv, Poltava, Odesa, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Zaporizjzja og Lutsk.

Imens fortsetter ukrainske styrker motangrepet ved russisk-okkuperte Kherson sør i landet, der de denne uken ødela en viktig bro over elva Dnipro, noe som kan skade russernes forsyningslinjer.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet har ukrainske styrker brukt sitt nye, langtrekkende artilleri til å skade minst tre av bruene over elva den siste tiden.

– Russlands 49. arme er stasjonert på vestbredden av Dnipro-elven og ser nå svært sårbar ut, skriver departementet i en etterretningsoppdatering på Twitter. Videre skriver de at Kherson, en viktig storby som ble erobret av Russland tidlig i krigen, er så godt som avskåret fra andre okkuperte områder.

– Tap av byen vil alvorlig undergrave de russiske forsøkene på å fremstille okkupasjonen som en suksess, heter det videre i meldingen.

Omtrent på samme tid meldte guvernøren i Tsjernihiv-regionen, som ligger helt nord i landet, at det var skutt flere raketter fra Belarus mot et lokalsamfunn.

Kharkiv, landets nest største by, ble også utsatt for en rekke granatangrep i løpet av natten, opplyser ordfører Ihor Terekhov. Det samme var tilfelle i byen Mykolajiv, ifølge ukrainske tjenestemenn. Byen ligger ved Svartehavet sør i landet.

Departementet meldte torsdag morgen at motoffensiven er i ferd med å skyte fart.