Menu
De færreste unge kan kjøpe leilighet sentralt i Oslo uten hjelp fra foreldre. Her fra Bjerregaards gate i bydel St. Hanshaugen i Oslo. Boligprisene har så langt i år steget 7,1 prosent på landsbasis. I Oslo har veksten vært 8,8 prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flere bruker «foreldrebanken» for å få kjøpt bolig

Stigende boligpriser og økende renter har ført færre førstegangskjøpere inn på boligmarkedet enn på fem år.

Av NTB | 13.08.2022 04:01:17

Politikk: Antall førstegangskjøpere har økt sammenhengende de siste fem årene, men ifølge en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse, NEF og Ambita, viser tallene nedgang for første halvår i år, skriver Dagens Næringsliv.

Blant dem som kommer seg inn, får langt flere unge hjelp av foreldrebanken.

Tall fra BN Bank viser at 16 prosent har foreldre som medlåntakere. I 2014 var andelen én prosent, ifølge bankens tall. En undersøkelse fra DNB viser at en av tre unge får hjelp fra familie for å komme inn i boligmarkedet.

– De fleste unge i pressområder får i dag hjelp for å komme seg inn på boligmarkedet, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten til DN.

Boligforsker Jardar Sørvoll ved Oslo Met sier familieformue og sosial bakgrunn vil bli enda viktigere for unges suksess på boligmarkedet i årene fremover.

– Den geografiske dimensjonen må heller ikke glemmes – personer som kommer fra områder med lave boligpriser vil ha større problemer enn andre med å etablere seg i et glovarmt boligmarked som Oslo, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: