Menu
Kostnadene i toppfotballen på herresiden er høyere enn inntektene. Haugesund, Strømmen og Jerv må lage handlingsplaner for å gjenopprette positiv egenkapital for å opprettholde sin klubblisens. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

FK Haugesund i faresonen økonomisk

FK Haugesund sliter økonomisk. Klubben må nå lage en realistisk handlingsplaner for å gjenopprette positiv egenkapital og for å opprettholde sin klubblisens.

Av NTB | 10.10.2018 10:44:55

Sport: Kostnadene i toppfotballen på herresiden er høyere enn inntektene, mens toppklubbene på kvinnesiden går i pluss, viser nye tall fra Norges Fotballforbund.

Tallene for første halvår 2018 viser at Eliteserien og OBOS-ligaens driftsinntekter er på rekordhøye 854 millioner kroner. Men også driftskostnadene er høyere enn noen gang: 937 millioner kroner.

Etter blant annet inntekter fra salg av spillere viser resultatet et underskudd på 23 millioner kroner.

– Tallene til toppklubbene i Norge viser at kostnadsnivået har økt mer enn de har evnet å hente inn i inntekter det første halvåret. Selv om ingen klubber er i rød sone i Eliteserien nå, vil det ikke gå lang tid før flere vil falle ned i denne sonen om klubbene ikke snur den negative trenden, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i NFF i en pressemelding.

FK Haugesund kan miste klubblisensen

Haugesund, som opplever sportslig suksess i årets sesong, må lage en handlingsplan for å gjenopprette positiv egenkapital og slik opprettholde klubblisensen.

Situasjonen er tilsvarende for 1.-divisjonsklubbene Jerv og Strømmen.

De to sistnevnte har fått irettesettelser for ikke å ha nådd målet i sine handlingsplaner under NFFs finansielle oppfølgingssystem.

I tillegg har Nest-Sotra fått en irettesettelse for ikke å ha oppnådd positiv egenkapital per 30. juni i år, slik målet var.

Frist til 31. oktober

Fristen for å ha positiv egenkapital er satt til 31. oktober, med rapporteringsfrist 30. november.

– Jeg liker heller ikke at så mange klubber får reaksjoner for ikke å nå målene i sine egne handlingsplaner, eller at så mange nye klubber må få på plass egenkapitalen gjennom høsten, sier Svendsen, som legger til at det også er mange klubber som leverer solide resultater.

Bedre på kvinnesiden

På kvinnesiden er tallene samlet sett positive. Toppserien hadde en snittomsetning på 7,7 millioner kroner i første halvår og endte med et driftsresultat på 335.000 kroner i snitt per klubb.

Nordhaug sier at enkelte klubber har et bekymringsfull stort underskudd første halvår.

Fotballpresident Terje Svendsen sier det er bekymringsfullt å se at kostnadene har økt såpass mye, mens klubbene ikke har greid å øke inntektene tilsvarende.

(©NTB)

Flere nyheter: