reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Fjerdedommer Sebastian Coltescu ved siden av Basaksehirs manager Okan Buruk under mesterligakampen mot PSG i Paris tirsdag. Foto: AP / NTB.

Fjerdedommeren møtt med fordømmelse og støtte

At fjerdedommer Sebastian Coltescu brukte ordet «negru» for å beskrive en svart trener, er ikke rasisme, ifølge tidligere Liverpool-spiller John Barnes.

Av NTB | 09.12.2020 14:38:06

Sport: Spillerne både fra hjemmelaget PSG og tyrkiske Basaksehir forlot banen i protest mot det de mente var rasistiske uttalelser mot det tyrkiske lagets assistenttrener Pierre Webo under mesterligakampen i Paris tirsdag.

Coltescu sa ute på banen at han hadde brukt ordet «negru» og forklarte det med at «det betyr svart». Han har i etterkant av kampen ikke kommentert de mange anklagene om rasisme.

Mens en hel fotballverden og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har fordømt uttalelsene og kalt det åpenbar rasisme, får Coltescu også støtte.

– Det er IKKE rasistisk å kalle regelbryteren (Webo) svart! Vi sier til folk at de skal kalle oss svarte. Det er seks-sju trenere som står der, alle tyrkiske. En av dem skal utvises, dommeren spør hvem og han sier «den svarte». Hva annet kan han si for å opplyse dommeren? skriver Barnes på Twitter.

«Hvorfor sa du negro? Du kan ikke si negro», ropte Webo gjentatte ganger til fjerdedommeren.

Kampen kom aldri i gang igjen onsdag kveld. Den skal spilles fra det 14. minutt onsdag med nederlandske Danny Makkelie og assistentdommere fra Nederland og Polen. Uefa opplyste onsdag at det er utnevnt en inspektør som vil granske det som skjedde i Paris.

Det er oppsiktsvekkende at begge lag kollektivt velger å gå av banen. I vanlige fall innebærer det bøter i millionklassen å nekte å spille kampen.

I Ankara sa Tyrkias president Erdogan at han «sterkt fordømmer de rasistiske uttalelsene». Erdogan har angivelig tette bånd til Basaksehir, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den tyrkiske klubbens midtbanespiller Giuliano sa til brasilske medier at dommerens uttalelse «var veldig klar».

– Den var skammelig. Som et lag og som en gruppe valgte vi å protestere fordi det er uakseptabelt. Rasismen må stoppe.

Oppstandelsen mot fjerdedommeren oppsto etter en felling av norske Fredrik Gulbrandsen etter 13 minutters spill. Reaksjonene fra den tyrkiske benken førte til at Webo fikk rødt kort.

Flere av PSGs spillere reagerte senere på Twitter med klare uttalelser mot rasisme.

(©NTB)

Flere nyheter: