Menu
Flere politipatruljer rykket søndag kveld ut til Ramels väg i bydelen Rosengård i Malmö for å håndtere nye opptøyer. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

Fjerde dag med opptøyer etter koranbrenning

Flere ble pågrepet i nye opptøyer i Sverige i natt. Både en skole og biler ble satt i brann. Politiet ble møtt av steinkastende ungdommer. De siste dagene er det planlagt koranbrenning i Sverige.

Av Egil M Solberg | 18.04.2022 08:23:39

Koranbrenning: Så langt er 26 personer pågrepet: 18 i Linköping og åtte i Norrköping, skriver politiet i en pressemelding mandag morgen.

– Vi gjør alt for å roe ned situasjonen og at angrepene på våre kollegaer ikke fortsetter, sa rikspolitisjef Anders Thornberg på en pressekonferanse mandag formiddag.

Politiet tror at personer som kan kobles til kriminelle gjenger, deltok i protestene.

– Dette er ikke vanlige demonstranter, sa Thornberg.

De varsler kraftige mottiltak og ber folk holde seg unna protestene.

100 ungdommer samlet

Uroen startet i 23-tiden søndag. Da samlet mye folk seg i Ramels väg i Malmö-bydelen, og flere branner ble påsatt. Politiet rykket ut med flere patruljer for å forsøke å spre den hissige folkemengden.

Til avisen Sydsvenskan sa politiet at det var snakk om rundt hundre personer, hovedsakelig ungdommer, som kastet stein mot patruljene. De svarte med å bruke tåregass, opplyser politiet.

– Flere personer har satt fyr på bildekk, søppeldunker og annet rusk, og folk har til og med dratt med seg tilhengere fra en bensinstasjon og satt fyr på dem, sier pressetalsperson Patric Fors i Politiregion sør til nyhetsbyrået TT.

Skolebrann

Like etter klokken 00.30 ble også en skole stukket i brann. Politiet sier de sikret området slik at brannmannskaper kunne ta seg fram.

– Det var en ganske stor brann på Rosengårdsskolan, og vi måtte eskortere inn brannvesenet slik at de fikk slukket brannen. Det er uklart hvor mye av skolen som er ødelagt, opplyste Fors i 3.30-tiden.

Situasjonen roet seg i løpet av natta, men det ble meldt om mindre branner andre steder i Rosengård. Brannvesenet har ikke kunnet rykke ut til alle brannene fordi det ikke er trygt. Branner i biler, skur og konteinere der det ikke var spredningsfare ble dermed ikke slukket.

Koranbrenning

Også lørdag kveld og natt til søndag kom det til opptøyer i Malmö-bydelen der det ble kastet stein og brannbomber mot politiet. En buss og flere biler ble påtent.

Den omstridte danske politikeren og høyreekstremisten Rasmus Paludan har de siste dagene planlagt og gjennomført flere koranbrenninger i Sverige.

I den forbindelse har det vært en rekke sammenstøt mellom politiet og motdemonstranter.

Flere nyheter: