Menu
Svenske Johan Eliasch er president i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: Joakim Goksör / TT / NTB

FIS snur – kaster ut Russland og Hviterussland

Det internasjonale skiforbundet (FIS) gjør helomvending og utestenger alle russiske og hviterussiske utøvere fra konkurranser i tiden som kommer.

Av NTB | 28.02.2022 13:51:01

Sport: Det opplyser FIS-styret etter et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag. Snuoperasjonen kommer etter at forbundsledelsen er blitt presset fra mange ulike hold, deriblant Norges Skiforbund.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) anmodet mandag alle forbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra kommende internasjonale konkurranser. Etter det valgte blant andre fotballforbundene Fifa og Uefa å gå for full utestengelse.

Det samme har vært holdningen til flere toneangivende skiforbund. Forbundene i Norge, Sverige og Finland sendte mandag et felles brev til FIS-ledelsen, der det sterkt ble oppfordret til at skitoppene følger opp vedtaket fra IOC.

Tirsdag bestemte Norges Skiforbund seg også for å trosse FIS og utestenge alle russiske og hviterussiske utøvere fra de kommende verdenscupkonkurransene i langrenn, hopp, kombinert og alpint i Norge.

FIS-styret hadde inntil tirsdag stått fast på at utøvere ikke skal ilegges startnekt som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Men til slutt måtte de gi etter for det massive presset og kritikken fra mange hold.

Det var fra før klart at de russiske langrennsløperne onsdag reiser hjem til Russland etter å ha fått beskjed om startnekten i Norge.

Det skal arrangeres verdenscuprenn i langrenn både i Drammen og Holmenkollen i dagene som kommer. I tillegg skal det avvikles Raw Air-turnering i hopp for menn og kvinner. Alpinistene skal på sin side kjempe om verdenscuppoeng i Kvitfjell, mens kombinertløperne også skal til Holmenkollen.

(©NTB)