Menu
Aleksandr Bolsjunov har støtte fra FIS for deltakelse i konkurranser framover. Foto: Heiko Junge / NTB

FIS kaster ikke ut russiske utøvere – Bolsjunov landet i Norge

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ikke utestenge russiske utøvere. Det bekrefter forbundet overfor NTB. Russiske løpere ankom Norge mandag ettermiddag.

Av NTB | 28.02.2022 13:49:51

Krig og konflikter: Russlands invasjon av Ukraina har skapt en stor debatt rundt russiske idrettsutøvere og deres muligheter til å delta i internasjonale stevner og kamper.

– FIS har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere og alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund eller lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, sier kommunikasjonsdirektør Jenny Wiedeke i en epost til NTB.

Hun henviser så til en pressemelding FIS sendte ut 25. februar.

Flere russiske langrennsløpere var mandag med på et fly fra Helsingfors til Oslo. Dette landet ved 12.30-tiden.

Utøverne har igjen fått støtte fra FIS med tanke på å delta i rennene i dagene som kommer.

Aleksandr Bolsjunov er en av de store favorittene på femmila i Holmenkollen søndag. Han er også aktuell i sprinten i Drammen torsdag. Han var OL-konge i Kina med tre gull.

Den norske skipresidenten Erik Røste gikk i helgen ut og sa at russiske utøvere ikke er velkomne til Norge for langrenn i Drammen (torsdag) og Oslo (lørdag og søndag) denne uka.

Det skal også arrangeres hopp og kombinert verdenscup i Norge i dagene som kommer i tillegg til alpint.

«Styret i Norges Skiforbund har i dag drøftet situasjonen knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette påvirker de kommende verdenscuprennene og verdensmesterskapet i Norge. Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere er krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltakelse!» het det i en pressemelding utsendt lørdag.

– Vi er kjent med FIS’ holdning. Vi står fast på, veldig tydelig, det vi ga uttrykk for allerede i helgen, at vi ikke ønsker russiske deltakelse, sier kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, til NTB.

– Vi har tett og god dialog som alltid med våre arrangører og har hatt møter med dem også i dag (mandag). Vi skal følge opp sammen med dem de neste timene og dagene om hva vi skal gjøre, men vi håper at FIS vil endre standpunkt og støtte vår holdning når det gjelder russisk deltakelse.

– Jeg tror det vil være hektisk helt fram til vi skal arrangere første konkurranse onsdag, sier Graff.

– Vi er nødt til å akseptere russisk deltakelse om ikke FIS (Det internasjonale skiforbundet) eller IOC (Den internasjonale olympiske komité) manner seg opp til å si at «nå er det nok, nå må vi stille opp for Ukraina». Da blir det skirenn med russiske skiløpere, sa Geirr Kihle til NTB.

Daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx, er tydelig på at han ikke ønsker russere på startstreken, men sier at det må legges til rette for russisk deltakelse dersom FIS bestemmer det.

– Vårt standpunkt er at vi støtter Norges Skiforbund og ikke ønsker at russiske utøvere skal delta. Så er det opp til FIS eller myndighetene å avgjøre. Vi har sagt tydelig til FIS hva vi ønsker, sier Marx til NTB.

Bolsjunov svarte ikke da flere norske medier stilte ham spørsmål i ankomstområdet på Gardermoen.

Arrangøren i Drammen sa dette til NTB tidligere mandag:

(©NTB)