reklame for smiaa
Menu
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz, som her justerer munnbindet i regjeringsbygningen i Wien, har gått sammen med regjeringene i Sverige, Danmark og Nederland om et nytt forslag til gjenreisningsplan for EU etter koronakrisen. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix

Fire EU-land lanserer alternativ gjenreisningsplan

Østerrike, Sverige, Danmark og Nederland har lagt fram et motforslag til det fransk-tyske initiativet til en gjenreisningsplan for EU etter koronakrisen.

Av NTB | 23.05.2020 15:47:47

Økonomi og næringsliv: En viktig forskjell i forslaget fra de fire landene er at de heller vi ta i bruk billige lån framfor direkte bevilgninger til EU-land i krise. Gruppen tar ofte til orde for å være forsiktige med pengebruken, og omtales gjerne som de nøysomme fire.

Nødhjelpen skal begrenses til en toårsperiode, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Østerrike lørdag.

– Vårt mål er å skaffe midlertidig, dedikert finansiering og tilby gunstige lån til dem som er hardest rammet av krisen, heter det i forslaget, som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til.

I forslaget, som allerede er blitt luftet flere ganger, gjør de fire landene det klart at de ikke vil gå med på å opprette fellesgjeld og øke EU-budsjettet.

Planen deres er at pengene skal skaffes til veie av EU-kommisjonen som lån i kapitalmarkedet og distribueres som tilskudd via EU-budsjettet.

I de fire landenes motforslag legges det opp til et fond, uten at det er satt noen øvre grense. Gruppen sier fondet skal brukes til å støtte økonomisk innhenting og øke styrken i helsesektoren.

De fire landene skriver også at låntakerne bør forplikte seg til reformer og å overholde budsjettrammer, og tar til orde for styringsmekanismer som skal hindre at svindlere tar for seg av gjenreisningsmidlene.

Onsdag legger EU-kommisjonen fram sitt eget forslag om et gjenreisningsfond. Alle de 27 medlemslandene må slutte seg til planene for at de skal kunne gjennomføres.

Forhandlingene ventes å bli vanskelige. Krav om solidaritet fra hardt rammede land som Spania og Italia står imot nordeuropeisk uvilje mot å åpne lommeboka.

I en Twitter-melding lørdag kommenterte Italias europaminister Enzo Amendola de fire landenes forslag.

– Defensivt og upassende, er hans dom. Han oppfordrer EU-kommisjonen til å være modigere i sitt forslag.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron la nylig fram en skisse til en gjenreisningsplan verdt 500 milliarder euro etter krisen forårsaket av koronapandemien.

I Italia er det stor motstand mot å knytte føringer til pandemihjelpen. Årsaken er en mistanke om at landet kan bli nødt til å innføre svært upopulære nøysomhetstiltak etter påtrykk fra EU.

(©NTB)

Flere nyheter: