Menu
Et bilde frigjort av Forsvaret viser flyet av typen Osprey, tatt i Norge 19. februar i år. Foto: Tiril Haslestad / Forsvaret / NTB

Fire bekreftet omkommet i flystyrten i Nordland

Alle de fire som var om bord i militærflyet fra U.S. Marine Corps som styrtet i Nordland fredag er bekreftet omkommet.

Av NTB | 19.03.2022 08:49:27

Ulykker og naturkatastrofer: – Politiet har nå i natt ca. klokken 0130 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet er omkommet. Så langt politiet er kjent med er alle fire av amerikansk nasjonalitet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt i en pressemelding i 8.30-tiden lørdag morgen.

Forsvaret varsler og følger opp de pårørende.

– Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det, sier Nilsson.

Politiet opplyser at de foreløpig ikke har ytterligere informasjon i saken.

Flyet hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sa stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB fredag kveld.

Forsvaret kunne sent fredag kveld ikke si noe nærmere om hvordan ulykken vil påvirke Cold Response.

– Vi er i en tidlig fase. Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette eventuelt får for øvelsen, sa Fredrik Sandberg, pressekontakt for Cold Response.

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

– Mine tanker går i dag til soldatenes familier, pårørende og medsoldatene i avdelingen de tjenestegjorde, sier Støre.

Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen V-22 Osprey. Flyet tilhører den amerikanske marinen, og deltar i Nato-militærøvelsen Cold Response. De skulle etter planen ha landet igjen like før klokken 18. Flyet ble meldt savnet klokken 18.26 etter at det ikke landet som planlagt.

Det var fredag, og er fremdeles lørdag, svært dårlig vær i området der flyet gikk ned, med mye vind og nedbør og stor snøskredfare.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier i en uttalelse til NTB at han med sorg mottok budskapet om at de fire amerikanske soldatene som var om bord i flyet mistet livet.

Flere nyheter: