Menu
Snøscootere og frivillige fra Beiarn Røde Kors hjelpekorps deltok i letingen etter det savnede amerikanske militærflyet som natt til lørdag ble funnet havarert i Gråtådalen i Beiarn i Nordland. Foto: Beiarn Røde Kors / NTB

Fire amerikanere omkom i militærflystyrt – uvær gjør det umulig å hente dem ut

Alle de fire om bord i det amerikanske militærflyet som styrtet i Nordland fredag kveld, er bekreftet omkommet. Cold Response-øvelsen fortsetter som planlagt.

Av NTB | 19.03.2022 12:34:51

Ulykker og naturkatastrofer: – Politiet har i natt ca. klokken 1.30 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet, er omkommet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt i en pressemelding i 8.30-tiden lørdag morgen.

Forsvaret bekrefter lørdag formiddag identiteten til de omkomne.

– De fire omkomne er amerikanere og tilhører 2nd Marine Aircraft Wing, II Marine Expeditionary Force i U.S. Marine Corps. De fire var tilhørende ved Camp Lejeune i delstaten Nord-Carolina, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Forsvaret varsler og følger opp de pårørende.

– Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det, sier Nilsson.

Politiet opplyser at de foreløpig ikke har ytterligere informasjon i saken.

Maskinen hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sa stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB fredag kveld.

Det er foreløpig ikke kjent hva årsaken til ulykken var, eller om været kan ha medvirket til flystyrten.

Forsvaret skriver i en pressemelding lørdag formiddag at Cold Response-øvelsen fortsetter som planlagt med de tiltak som de må gjøre på grunn av været.

– Akkurat nå er det full fokus på å få avsluttet redningsaksjonen, ta vare på folket, og så vil det være en normal prosedyre med årsaksforhold, sier generalløytnant Yngve Odlo, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, til NRK.

Han omtaler hendelsen som veldig alvorlig.

– Vi har hatt en hendelse der vi har mista liv. Det er alltid veldig alvorlig, og det må vi evne å håndtere og gå videre, sier Odlo.

– Mine tanker går i dag til soldatenes familier, pårørende og medsoldatene i avdelingen de tjenestegjorde, sier Støre.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at han fryktet det verste, men i det lengste håpet på bedre nyheter da han fikk melding om at det amerikanske flyet var savnet fredag.

– Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, sier Kristoffersen.

Ifølge Aviation Safety Network har det før ulykken i Nordland blitt registrert 33 større og mindre ulykker med denne typen luftfartøy. I alt har 42 mennesker omkommet i åtte dødsulykker der V-22 Osprey har vært involvert.

Mannskapet på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen MV-22B Osprey. Flyet tilhører den amerikanske marinen og deltok i Nato-militærøvelsen Cold Response. Det skulle etter planen ha landet like før klokken 18 fredag. Flyet ble meldt savnet klokken 18.26 da det ikke landet som planlagt.

Det er svært dårlig vær i området der flyet gikk ned, slik det også var på ulykkestidspunktet, med mye vind og nedbør og stor snøskredfare.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier i en uttalelse til NTB at han med sorg mottok budskapet om at de fire amerikanske soldatene som var om bord i flyet mistet livet.

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Flere nyheter: