Menu
Finlands president Sauli Niinistö (t.v.) snakket med USAs president Joe Biden om Russlands invasjon av Ukraina fredag. De to ble enige om å utvide forsvarssamarbeidet. Her er de to fotografert i Det hvite hus. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Finland og USA styrker forsvarssamarbeidet

Finland og USA er enige om å utvide forsvarssamarbeidet, sier Finlands president Sauli Niinistö etter et møte med USAs president Joe Biden i Det hvite hus.

Av NTB | 05.03.2022 00:01:38

Krig og konflikter: De to presidentene snakket blant annet om krigens innvirkning på den europeiske sikkerhetssituasjonen og forsvarssamarbeidet mellom Finland og USA. Møtet varte i en drøy time, melder kringkasteren Yle.

I tillegg til situasjonen i Ukraina, ble også Finlands sikkerhet diskutert.

Det har vært økt debatt rundt finsk Nato-medlemskap etter Russlands invasjon av Ukraina. Finland har en grense på 130 mil til Russland, men er i likhet med Sverige ikke medlem i alliansen.

Finland samarbeider allerede med Nato, og Niinistö understreket at landet allerede oppfyller alle krav for å kunne bli medlem.

Han bedyret imidlertid på pressetreffet etter møtet at det per nå kun dreier seg om å fordype samarbeidet med amerikanerne.

– Vi begynner en prosess for å utvide samarbeidet, sa han.

– Tiden vil vise hva denne prosessen utvikler seg til, la han til.

Russlands invasjon av Ukraina har ført til økt oppslutning om å slutte seg til Nato blant finnene. På en meningsmåling fra Yle denne uken sa 53 prosent av de spurte at de ville at landet skulle bli med i alliansen.

Finland har, sammen med blant andre Norge, føyet seg inn i rekken over land som leverer våpen til Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: