reklame
Menu
Bankene bør sikre seg mot alvorlige tilbakeslag i økonomien ved å vente med å dele ut utbytte til aksjonærene, sine, ber finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Finansdepartementet ber bankene droppe utbytte

Bankene bør vente med å dele ut utbytte for å være best mulig sikret mot alvorlige økonomiske tilbakeslag under koronakrisen, ber finansministeren.

Av NTB | 09.09.2020 08:53:12

Medisin og helse: Godt kapitaliserte banker er en forutsetning for at bankene skal kunne dekke store tap og fortsette å gi lån til bedrifter og husholdninger. Det er derfor viktig at de holder tilbake overskuddsmidler nå, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) poengterer at usikkerheten fortsatt er stor rundt koronapandemiens videre utvikling. Virusutbruddet har ført til det sterkeste tilbakeslaget i norsk og internasjonal økonomi på mange tiår.

– Selv om vi i de siste månedene har sett tegn til oppgang i norsk og internasjonal økonomi, er faren langt fra over. Jeg legger derfor til grunn at norske banker venter med å dele ut utbytte eller kjøpe tilbake aksjer til usikkerheten er ytterligere redusert, sier Sanner.

– Vi har til nå klart oss forholdsvis godt gjennom krisen, og norske banker er blant de mest solide i Europa. Å beholde kapitalen i bankene i den tiden vi nå går inn i, gir et godt utgangspunkt både for bankene og for norsk økonomi til å håndtere de utfordringene som kan ligge foran oss, sier finansministeren.

Hans oppfordring til norske banker kommer rundt halvannen måned etter at den europeiske sentralbanken gikk ut og ba bankene i de 19 eurolandene vente med å betale utbytte eller bonus før januar neste år. Fram til da var oppfordringen å midlertidig avstå fra utbytteutbetaling til oktober.

Finanstilsynet skrev i forrige uke at det fortsatt er stor usikkerhet rundt det økonomiske tilbakeslagets dybde og varighet både i Norge og internasjonalt, og at det forventes at banker og forsikringsforetak avstår fra å dele ut utbytte og kjøpe tilbake egne aksjer i det minste fram til 1. januar 2021.

Forsikringsselskapene blir av Finansdepartementet riktignok bedt om «basere sin overskuddsdisponering på grundige analyser av egen soliditet», men er ikke omfattet av oppfordringen om å vente med å betale ut utbytte.

Det er fortsatt risiko for at den økonomiske utviklingen kan bli svakere enn ventet, for eksempel ved nye store smitteutbrudd.

Også i mars i år gikk Sanner ut med en oppfordring til banker og forsikringsselskaper om å avstå fra utbytte- og bonusutbetalinger. Han høstet da kritikk fra Rødt og SV for ikke å forby dem å dele ut utbytte eller å foreta andre utdelinger av overskudd for fjoråret, slik Finanstilsynet foreslo i et brev til departementet.

(©NTB)

Flere nyheter: