reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Mørke skyer over Manila torsdag i påvente av tyfonen Vongfong. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix

Filippinene teller ned før tyfonen Vongfong treffer

Tyfonen Vongfong treffer snart Filippinene. Myndighetene forsøker å evakuere titusenvis av mennesker samtidig som de må begrense spredningen av koronaviruset.

Av NTB | 14.05.2020 09:17:44

Ulykker og naturkatastrofer: Den tropiske stormen Vongfong blir stadig sterkere mens den beveger seg mot land torsdag med det som omtales som «voldsomme vindkast og fossregn». Forrige registrerte vindstyrke var på 43 meter i sekundet, og vindkastene var opp mot 53 meter i sekundet.

Uværet, som lokalt har fått navnet «Ambo», beveger seg med en fart på 15 kilometer i timen og er anslått å treffe land i løpet av de neste 12 timene. Trolig blir det provinsene Nord- og Øst-Samar som får kjenne på været først, før det beveger seg mot Sorsogon. Værsystemet vil sannsynligvis bli enda mer intenst, vinden sterkere og nå tyfon-nivå tidlig fredag.

– Dette er veldig komplisert, sier ordfører Benjamin Ver i byen Jipapad.

Sosial distansering er så godt som umulig, sier Ver, som er både ordfører og lege i byen som heldigvis ikke har registrert noen koronatilfeller. Ver har sikret munnbind til befolkningen og leter nå etter alternative tilfluktssteder.

Så langt er rundt 11.600 personer bekreftet smittet i landet, og 772 virussmittede er døde.

Innbyggere er bedt om å forberede seg på flom og jordras, og lokale kriseteam er gjort klare. Flere tusen beboere i de nevnte provinsene har allerede evakuert hjemmene sine og søkt ly hos familie. Det gis også tillatelse til å søke tilflukt i tomme skoler og lokaler ment for koronaviruspasienter i isolasjon. I alt 20 provinser er ventet å bli berørt.

En av de sterkeste tyfonene i nyere historie, Haiyan, traff Filippinene i november 2013. Over 7.300 mennesker døde, og 4 millioner mistet hjemmet.

Overbefolkede tilfluktslokaler er vanlig i landet som hvert år blir truffet av i snitt 20 sykloner, som ofte fører med seg flom, jordras og andre ulykker. Det gjør at lokale myndigheter står overfor et vanskelig dilemma mange steder: Beskytte befolkningen mot tyfonen eller risikere spredning av koronaviruset.

Vongfong er ventet å treffe hovedstaden Manila senere i uken, ifølge landets værvarslingstjeneste.

(©NTB)

Flere nyheter: