Menu
Myndighetene på Filippinene påbyr befolkningen å bruke munnbind dersom de skal bevege seg utendørs. Her fra hovedstaden Manila. Foto: AP / Aron Favila / NTB scanpix

Filippinene påbyr maske for dem som beveger seg utendørs

Myndighetene på Filippinene påbyr bruk av munnbind for dem som beveger seg utendørs på hovedøya Luzon.

Av NTB | 02.04.2020 09:19:38

Medisin og helse: Påbudet inngår som en del av landets smittevernstiltak for å stanse spredningen av koronaviruset. Munnbindet kan være improvisert, og det må ikke være en medisinsk maske, men må dekke munn og nese, ifølge myndighetene.

Mer enn halvparten av Filippinenes befolkning på rundt 100 millioner innbyggere bor på Luzon, der også hovedstaden Manila ligger.

Landet har hatt koronatiltak siden 16. mars, og regjeringen opplyser at den løpende vurderer om og når disse skal forlenges.

Dersom maske-påbudet ikke følges, vil lokale myndigheter kunne ilegge «en passende straff», ifølge Nograles.

2.311 har fått påvist koronasmitte på Filippinene, og det er hittil meldt om 96 korona-relaterte dødsfall i landet.

– Ordrene mine er til politiet og militæret, inkludert landsbyenes tjenestemenn. Hvis det er trøbbel eller oppstår situasjoner der folk slåss og livene deres er i fare, skyt dem, sa han onsdag kveld.

Omtrent halvparten av landets innbyggere er underlagt karanteneregler. Dette inkluderer millioner av mennesker i dyp fattigdom, der mange er arbeidsløse som følge av korona-restriksjoner.

– La meg gjenta, hvis du trenger å gå ut av huset ditt, må du bruke maske, sier statssekretær Karlo Nograles.

President Rodrigo Duterte oppfordrer landets sikkerhetsstyrker til å skyte alle som forårsaker «trøbbel» i forbindelse med tiltakene.

(©NTB)

Flere nyheter: