reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
FIFA-president Gianni Infantino er tydelig på at fotballkamper ikke må spilles før helsefaglige vurderinger tillater det. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Fifa-presidenten: – Ingen kamp er verdt å risikere et liv for

Fifa-president Gianni Infantino insisterer på at ingen kamp må spilles før det er trygt. Samtidig fremhever han at Fifa vil støtte fotballforbundene økonomisk.

Av NTB | 10.04.2020 17:17:36

Sport: Koronapandemien har satt en stopper for nesten all fotball verden over. Per nå spilles det kun ligafotball i Hviterussland, Tadsjikistan, Burundi og Nicaragua.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) fremhever at de vil oppfordre samtlige nasjoner og konkurranser til å sette helsen først.

– Jeg kan ikke understreke det nok. Ingen kamp, ingen konkurranse, ingen liga er verdt å risikere et eneste menneskeliv for, sier Fifa-president Gianni Infantino i en videomelding.

– Det vil være mer enn uansvarlig å tvinge konkurranser til å fortsette før alt er 100 prosent trygt, sier Infantino.

– Hvis vi må vente litt lengre, må vi gjøre det. Det er bedre å vente litt lengre enn å ta en risiko, fortsetter han.

Turkmenistan gjenopptar sesongen 19. april og slutter seg dermed til en svært liten gruppe nasjoner der det spilles fotball midt i koronakrisen.

– Vi er i en veldig sterk økonomisk posisjon, men våre midler er ikke Fifas penger. Det er fotballens penger. Så når fotball sliter, må vi vurdere hva vi kan gjøre for å hjelpe. Det er vårt ansvar og vår plikt, sier presidenten.

Fifa jobber nå med å finne gode måter å støtte rammede forbund.

Deriblant vil de 211 medlemsnasjonene få en forskuddsbetaling fra Forward-programmet så fort de nødvendige godkjennelsene er på plass. Programmet har en ramme på 19 milliarder kroner og er ment for å promotere fotball verden over.

Norges Fotballforbund (NFF) har reagert på at tapte sponsor- og kioskinntekter ikke dekkes.

– Dette er ikke slik NFF og andre i idretten oppfattet intensjonen med krisepakken. For våre klubber er disse to punktene en uløselig og naturlig del av helheten i et arrangement og viktige inntektskilder som definitivt er med på å finansiere frivilligheten og driften av våre klubber. Det samme gjelder for de fleste andre særforbund og klubber i Idretts-Norge, sa NFF-president Terje Svendsen i en pressemelding onsdag.

Når de store fotballigaene i Europa starter opp igjen, er usikkert. Bundesliga kan være i gang igjen allerede i mai, men ligadirektør Christian Seifert ser ikke for seg kamper med publikum før i 2021.

Infantino opplyser om at nasjonale fotballforbund som sliter økonomisk på grunn av koronapandemien, vil motta hjelp fra Fifa.

Tirsdag presenterte Lotteri- og stiftelsestilsynet retningslinjene for å søke om midler fra regjeringens krisepakke på rundt 700 millioner kroner til idretten og frivilligheten.

(©NTB)

Flere nyheter: