Menu
FIFA-president Gianni Infantino utestenger angivelig Russland. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Fifa og Uefa utestenger alle russiske klubber og landslag: – Kommer et døgn for seint

Det russiske landslaget og alle landets klubber utestenges fra alle konkurranser i tiden som kommer av både Fifa og Uefa.

Av NTB | 28.02.2022 19:33:35

Krig og konflikter: Det opplyser Det europeiske fotballforbundet og Det internasjonale fotballforbundet.

Tidligere mandag siterte Reuters, BBC og det tyske nyhetsbyrået DPA ikke navngitte kilder på at en utestengelse var nær forestående.

En eksklusjon betyr at det russiske herrelandslaget blir nektet å spille omspillskamper mot Sverige, Polen og Tsjekkia om en plass i Qatar-VM til høsten. Kampene skal etter planen spilles i slutten av mars.

Det russiske kvinnelandslaget er på sin side kvalifisert for EM-sluttspillet i England i juli. Også den deltakelsen ser nå ut til å ryke.

– Jeg er veldig glad for at de har kommet til denne konklusjonen. Samtidig synes jeg Fifas beslutning kommer et døgn for seint. Det er jo den som har vært den mest tidskritiske, all den tid Russland er klar for playoffkamper til VM i Qatar, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

– Hadde den kommet i går, hadde vi spart oss for mye negative reaksjoner, for reaksjonene i fotballfamilien har vært sterke, legger han til.

«Fotballen står samlet og i full solidaritet med alle de berørte menneskene i Ukraina. Presidentene i begge forbund håper at situasjonen i Ukraina vil forbedre seg betydelig og raskt, slik at fotball igjen kan være en faktor i fellesskap og fred blant folk», heter det videre.

Det europeiske fotballforbundet opplyser videre at det har besluttet å avslutte samarbeidet med Gazprom. Det russiske selskapet har vært sponsor for både mesterligaen og landslagskonkurranser, og det skulle også ha blitt frontet under EM-sluttspillet i 2024.

– Den avgjørelsen oppfatter jeg også som riktig, sier fotballpresident Terje Svendsen.

I Russland skaper reaksjonen fra Uefa oig Fifa harme.

«Den har en åpenbar diskriminerende karakter og skader et stort antall idrettsutøvere, trenere og ansatte i klubber og landslag, og viktigst av alt, millioner av russiske og utenlandske fans, hvis interesser de internasjonale idrettsorganisasjoner i utgangspunktet skal beskytte, heter det i en uttalelse fra Det russiske fotballforbundet mandag.

Det kom sterke reaksjoner fra mange hold på det som ble oppfattet som utilstrekkelige tiltak fra verdens største særforbund.

– Flaut og pinlig, uttalte generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund, mens landslagssjef Ståle Solbakken kalte Fifa toppene «de mest inkompetente av de inkompetente».

Sverige var blant landene som reagerte med å utelukke å spille mot Russland uavhengig av land og bane.

Mandag kom imidlertid Den internasjonale olympiske komité med en klar oppfordring til alle idrettsforbund verden over om å utelukke russiske og hviterussiske deltakere i alle internasjonale konkurranser.

Fifa og Uefa bekrefter i sin melding mandag at alle russiske lag, enten det er snakk om landslag eller klubblag, skal suspenderes fra deltakelse i Fifa- og Uefa-konkurranser inntil videre.

Fifa besluttet så sent som søndag ikke å ekskludere Russland nå. Fifa bestemte da at Russland måtte spille sine kamper på nøytral bane, og at det ikke skulle brukes russiske flagg eller at nasjonalsangen skulle spilles.

(©NTB)