Menu
Fifa-president Gianni Infantino og hans stab jobber med å opprette et «krisefond» for å avhjelpe de økonomiske problemene tiltakene mot viruspandemien påfører fotballen. Foto: Peter Dejong, AP / NTB scanpix

Fifa forbereder krisepakke til fotballen

Fifa vil bruke av sine store økonomiske reserver for å hjelpe fotballen gjennom den økonomiske krisen i kjølvannet av koronaviruspandemien.

Av NTB | 31.03.2020 17:32:21

Sport: Fifa har økonomiske reserver på om lag 30 milliarder kroner og jobber nå med en måte å bruke noe av dette på støtte til forbund, ligaer, klubber og deres ansatte i en vanskelig situasjon.

Ringvirkningene av tiltakene mot covid-19-sykdommen rammer både store og små. Spillere i store klubber som Barcelona og Juventus må tåle lønnskutt, mens utallige spillere i mindre klubber er blitt permittert.

Den slovakiske toppklubben Zilina er den første betydelige klubb som har havnet i skifteretten som følge av pandemien, og 17 av klubbens høyest gasjerte spillere er nå klubbløse. Mange nasjonale fotballforbund har måttet ty til omfattende permitteringer.

– Fifa er i en solid økonomisk situasjon, og det er vår plikt å gjøre vårt ytterste å hjelpe folk innen fotballen i en vanskelig situasjon, sier Det internasjonale fotballforbundet i en uttalelse til nyhetsbyrået AP tirsdag.

– Vi jobber med muligheter til å yte assistanse til fotballsamfunnet verden rundt, etter å først å ha utarbeidet en omfattende vurdering av pandemiens økonomiske virkning på fotballen.

– Fotballsamfunnet over hele verden opplever i større eller mindre grad alvorlige økonomiske problemer på grunn av virusutbruddet. Dette truer med å hindre våre medlemsforbund, ligaer og klubber i å finansiere og drive fotballaktivitet på alle nivåer, skriver Fifa, som heller ikke har glemt enkeltindividene.

– I mange deler av verden vil et betydelig antall personer involvert i fotballen, deriblant både mannlige og kvinnelige spillere, havne i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon, står det.

Hvilken form støtten vil få, og hvordan den skal distribueres, er ennå ikke kommunisert.

Allerede for flere uker siden sa Fifa-president Gianni Infantino at man vurderte å opprette et «krisefond» for å avhjelpe situasjonen. Forbundet melder at man ikke er langt unna å kunne gå ut med konkrete tiltak.

Fifa samarbeider med de seks kontinentale forbundene (blant dem det europeiske fotballforbundet Uefa) for å gi fotballindustrien en «livline», og det varsles en erklæring om dette i nær framtid.

(©NTB)

Flere nyheter: