reklame for Sheiken Bowling
Menu
Det var vanskelige kjøreforhold i Japans Grand Prix i Formel 1 tidligere i måneden. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

FIA tar grep etter nestenulykke i Formel 1

Pierre Gasly møtte i høy fart på en bergingsbil i Formel 1-løpet i Japan. Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) erkjenner at prosedyrene burde vært bedre.

Av NTB | 21.10.2022 20:01:09

Sport: Det kommer fram i en gransking av det som skjedde på Suzuka-banen 9. oktober. Et voldsomt regnvær gjorde sikten svært vanskelig, og løpet ble rødflagget etter kun én runde. Da hadde flere biler allerede vannplanet og snurret.

For å fjerne en av bilene var en kranbil sendt ut på banen. TV-bildene viste hvordan en overrasket Gasly var nær en frontkollisjon. Etterpå var franskmannen rasende.

– Jeg passerte i 200 km/t. Sikkerhetsbilen ble sendt ut på samme tid. Hadde jeg bremset, hadde jeg vært død. Jeg er bare ekstremt glad jeg fortsatt står her og kan se familien og mine kjære i kveld. Det var skummelt, sa han.

Snaut to uker senere innrømmer FIA at bergingsbilen ikke skulle vært på banen før alle løpets biler hadde blitt redegjort for. Det var ikke tilfellet i Japans Grand Prix.

«Under slike forhold skulle det ikke vært sendt ut en bergingsbil før alle var plassert bak en sikkerhetsbil», skriver FIA.

Framover vil man unngå slike situasjoner ved å ha klarere prosedyrer, og man skal også ta i bruk et varslingssystem som gjør alle parter klar over at en bergingsbil er sendt ut.

I tillegg skal det utvikles et system som sjekker hvor alle kjøretøy er til enhver tid.

– Vi mistet alle en veldig god venn for noen år siden med ulykken til Jules. Vi vet hva som skjedde der. Siden den gang har vi bedt om å ikke se noen traktorer på banen. Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje åtte år etterpå, sa Gasly.

– Dette er ikke respektfullt overfor Jules, hans familie og vi førere som risikerer livet vårt der ute. Vi ønsker å gjøre det i de tryggeste mulige omgivelsene, la AlphaTauri-føreren til.

Neste hovedløp i Formel 1 kjøres søndag. Da avvikles USAs Grand Prix i Austin i Texas.

Forbundet erkjenner også at løpsledelsen ikke var klar over at Gasly kjørte i høy hastighet og ikke var bak sikkerhetsbilen.

Gasly fikk vonde minner av opplevelsen i Japan. Han tenkte på vennen Jules Bianchi, som i 2015 døde etter en lignende episode.

(©NTB)