Menu
Selvtester som blir tatt både i hals og nese, kan fange opp flere omikrontilfeller, opplyser Folkehelseinstituttet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

FHI: Voksne bør ta selvtest i både hals og nese

Selvtester som blir tatt både i hals og nese, kan fange opp flere omikrontilfeller, opplyser Folkehelseinstituttet.

Av NTB | 31.01.2022 11:37:48

politikk: – En prøve fra nesen vil fortsatt fange opp de fleste smittede, men prøvetaking fra svelg (hals) og nese vil sannsynligvis fange opp noen flere tilfeller av omikronvarianten, heter det i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI) mandag formiddag.

– Spesielt voksne personer med symptomer kan derfor ta prøve både fra svelg og nese når de gjør selvtester, sier lege Joakim Øverbø i Folkehelseinstituttet.

FHI opplyser at prøven tas først fra halsen, og deretter fra nesen, slik at sannsynligheten for å fange opp smitte blir høyest mulig.

– Du bør ikke ta prøven bare fra halsen, sier Øverbø.

For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen.

Det beste er å gjennomføre testen fra halsen om morgenen før inntak av mat og drikke, eventuelt minst 30 minutter etter inntak av mat og drikke, for å unngå at testen blir falskt positiv. Det er påvist at noen mat- og drikkevarer kan påvirke testresultatet.

Dersom du får et negativt resultat ved selvtesten og har nyoppståtte symptomer er det anbefalt å ta en ny test to til tre dager senere.

Flere nyheter: