Menu
Overlege Siri Helene Hauge ved FHI møtte pressen mandag ettermiddag. Det siste døgnet er det bekreftet seks nye tilfeller av koronaviruset i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

FHI: Virusepidemien kan gå over i en ny fase

Totalt 25 personer har nå fått påvist koronaviruset i Norge. Framover kan det bli aktuelt med mer inngripende tiltak for å hindre smitte i befolkningen.

Av NTB | 02.03.2020 21:16:32

Medisin og helse: Ytterligere seks personer fikk mandag bekreftet koronasmitte i Norge. Ingen av de totalt 25 smittede er imidlertid alvorlig syke.

– De befinner seg isolert i hjemmene sine, opplyser overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet (FHI) mandag kveld.

Tolv av tilfellene er i østlandsområdet. Ni av tilfellene er i Vestland, to i Agder, ett i Rogaland og ett i Tromsø. På kort sikt er det ventet at det vil komme flere tilfeller, opplyser Hauge.

Hauge sier dette vil være en ny situasjon.

– For da er smittetilknytningen til utbruddsområdene brutt, og da må vi begynne å vurdere om det foregår smitte i Norge som vi ikke vet om, sier overlegen.

– Å sperre ned områder tror jeg sitter veldig langt inne. Men hvis en situasjon oppstår der vi ikke lengre har kontroll på situasjonen, må vi vurdere flere tiltak. Hva slags tiltak skal jeg ikke spekulere i, fordi det er vanskelig å forutsi, sier Hauge.

– Men vi er veldig opptatt av dem som kommer på arrangementer, ikke er syke, så er man syk bør man holde seg hjemme, sier Hauge.

Kommende helg arrangeres blant annet Holmenkollen skifestival, der flere titusen er ventet å delta. Under store arrangementer i tiden framover oppfordrer FHI til gode hygienerutiner, som grundig håndvask, bruk av håndsprit og gode hostevaner.

Sykehuset opplyser mandag kveld at 110 ansatte ved avdelingen er i karantene, og at avdelingen denne uken derfor kun vil utføre øyeblikkelig hjelp og noe annen utvalgt aktivitet for å hindre redusert synsevne eller tap av synsevne.

– Dette er en utfordrende situasjon for pasienter og ansatte ved øyeavdelingen, sier sykehusdirektør Bjørn Atle Bjørnbeth.

Pasienter som hadde time denne uka, holdes fortløpende orientert.

– Det er stor pågang på telefonlinjene til legevakten, og mange opplever lang ventetid eller at de ikke får svar. Legevakten har bemannet opp telefonlinjene. Det er viktig at de som har behov for akutt hjelp, når oss, sier avdelingsdirektør Jon Ørstavik ved legevakten i Oslo.

– Alle som har generelle spørsmål om korona, oppfordres til å finne informasjon andre steder, sier avdelingsdirektøren.

De seks nye tilfellene har alle tilknytning til utbruddsområder i utlandet, fem av dem til Italia. Ifølge FHI kan imidlertid smittespredningen gå over i en ny fase der smitten spres – uten at myndighetene klarer å knytte de smittede til et kjent utbruddsområde.

FHI forventer at smittespredningen kan gå over i en slik fase. Da kan det bli aktuelt med nye og mer inngripende tiltak for å hindre spredning i befolkningen.

Helsemyndighetene har foreløpig anbefalt at store arrangementer ikke avlyses, dette i motsetning til i flere andre europeiske land.

Fem av de tolv smittede i østlandsområdeter er ansatte ved øyeavdelingen til Oslo universitetssykehus.

Legevakten i Oslo hadde mandag ettermiddag testet 303 personer for koronaviruset. I tillegg til legevakten tester både bydelene og Ullevål sykehus folk i Oslo.

(©NTB)

Flere nyheter: