Menu
Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under pressekonferanse hos Helsedirektoratet i forbindelse med at den britiske virusvarianten er påvist i Nordre Follo. Foto: Berit Roald / NTB

FHI vil vurdere Oslos krav om å trappe opp jakten på mutert virus

Folkehelseinstituttet varsler at de vil vurdere Oslos krav å sjekke alle positive prøver i jakt på mutert virus, men at det ikke er ubegrenset analysekapasitet.

Av NTB | 22.01.2021 23:53:06

Medisin og helse: Etter at det fredag ble kjent at Nordre Follo har et ukontrollert utbrudd av den britiske koronavarianten, gikk Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) ut og krevde at alle positive prøver i hovedstadsregionen må analyseres for å se hvilken virusvariant det er.

– FHI har ikke ubegrenset kapasitet til analyser av koronaprøver, og det tar flere dager å få svar. Vi har fått en betydelig økning i kapasitet etter en etablering av en ny og raskere test og ligger langt fremme i analysekapasiteten i forhold til resten av Europa, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Det tar normalt to uker fra FHI mottar prøvene til de er ferdiganalysert i det vanlige rutineløpet. Vold forklarer at laboratoriene som står for koronaprøvene, rutinemessig sender et utvalg positive prøver til vurdering.

– Vi må innrette ressursene inn mot hva det er hensiktsmessig å bruke denne kapasiteten til nasjonalt. Vi skal vurdere forslaget fra Oslo og gi en rask tilbakemelding om dette, sier Vold.

Ifølge Robert Steen i Oslo analyseres rundt 5 prosent av de nasjonale prøvene.

– For mitt vedkommende hadde jeg 110 positive prøvesvar i går. Når jeg ser på de tallene, er det jeg er nysgjerrig på, nettopp hvor mange som er den britiske varianten, sier Steen til NTB.

– Etter den situasjonen som har oppstått i Nordre Follo, ber vi regjeringen sørge for at alle prøver analyseres for å se om det er den muterte varianten. Hvis vi kan gå 14 dager tilbake i tid også, tenker jeg at vi har ganske god kontroll, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: