reklame for Utvik Autoservice
Menu
Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo fredag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

FHI: Utviklingen tyder ikke på nasjonal oppblussing

Utviklingen av koronasmitte i Norge tyder foreløpig ikke på en nasjonal oppblussing, ifølge Folkehelseinstituttet.

Av NTB | 14.08.2020 15:02:45

Medisin og helse: De tre siste ukene har det vært en økning i antall meldte tilfeller i Norge, men også økning i testaktiviteten. Andelen positive blant de testede har økt til 0,88 prosent, heter det i risikorapporten som ble lagt fram fredag.

Unge voksne og voksne under 50 år har de tre siste ukene utgjort om lag to tredeler av tilfellene.

Bare seks kommuner hadde flere enn ti tilfeller siste uke.

– Vi mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing. Da ville vi ha forventet en høyere andel positive prøver, og mange flere tilfeller ville blitt oppdaget med den kraftige økningen i testing som har vært siste uke. Vi ville også ha forventet at flere kommuner fant mange tilfeller, heter det i rapporten fra FHI.

– Spredningen blant unge voksne i Oslo og andre steder kan sette i gang ytterligere spredning i disse miljøene, kanskje forsterket av semesterstart, og smitteoppsporingen er vanskelig. Disse unge voksne kan selvfølgelig også spre smitte til eldre personer, skriver FHI.

– Vi tror at også Oslo kan være i ferd med å få situasjonen under kontroll gjennom tilsvarende hardt arbeid, skriver FHI.

I rapporten viser de til at utviklingen de siste to-tre ukene kan tilskrives flere forhold. FHI er mest bekymret for personer som er antatt smittet på private arrangementer og skjenkesteder, sekundærkontakter av disse og tilsynelatende sporadiske tilfeller der smitteforholdene foreløpig er ukjent.

Instituttet mener også at utbruddene i Lillestrøm, Sveio/Haugesund, Moss og Indre Østfold er i ferd med å komme under kontroll.

(©NTB)

Flere nyheter: