Menu
Pfizer-vaksine mot koronavirus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

FHI-utkast: Færre kommuner mister vaksinedoser og Skien, Rakkestad og Nesodden får flere

Skien, Rakkestad og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

Av NTB | 14.05.2021 18:25:26

Medisin og helse: Helsedepartementet ba tidligere denne uka Folkehelseinstituttet (FHI) levere inn en fornyet vurdering av listen over de kommunene som skal få flere vaksinedoser.

I et utkast fra FHI som er sendt fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger og vaksinekoordinatorer i Vestfold og Telemark, er Rakkestad, Skien og Nesodden kommune lagt til denne listen, mens Gjerdrum, Moss og Frogn er fjernet.

Dermed kan det ligge an til at 24 kommuner får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til.

I en epost til NTB skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet at FHI hadde frist til klokken 15 fredag om å levere den oppdaterte listen.

– Denne listen vil Helsedirektoratet benyttes i sin kontakt med statsforvalterne, men den endelige beslutningen vil regjeringen komme tilbake til etter at statsforvalterne har gjort sin gjennomgang, sier han.

I FHI-utkastet står ikke lenger Ringsaker, Førde, Larvik, Sandnes, Kongsvinger og Hamar på listen over nullkommuner, mens disse kommunene lagt til: Gjerdrum, Moss, Holmestrand, Lunner, Frogn, Porsgrunn, Tønsberg, Marker, Aurskog-Høland, Færder, Øvre Eiker, Hurdal, Horten, Sandefjord, Bamble, Kongsberg og Skiptvet.

Til sammen er det 23 såkalte nullkommuner i utkastet, inkludert Trondheim og Kristiansand, som står listet opp i en egen bolk under nullkommuner. FHI skriver det også kan vurderes å ta med Trondheim og Kristiansand som er store befolkningstette kommuner, hvor både tiltak og smittespredning vil få større konsekvenser enn i mindre kommuner.

Ordførere fra Vestfold og Telemark ba torsdag statsminister Erna Solberg (H) om et møte om den geografiske vaksineomfordelingen.

Folkehelseinstituttets modell for å velge ut kommuner tar høyde for smitterisiko, innleggelsesrisiko og hvor langt kommunene har kommet i vaksinasjonen. I tillegg er det lagt vekt på tiltakstrykket.

– Etter en slik modell lander Tønsberg ut på «stedet hvil». Vi får ikke flere doser enn forespeilet, men blir heller ikke fratatt noen. Vi er fornøyd med at det nå ser ut som FHI og regjeringa lytter til oss i denne saken, sier Rygh Pedersen i en pressemelding.

Også i Holmestrand kommune jubler ordfører Elin Weggerud (Ap).

– Det opplevdes som en uforståelig avgjørelse at vi måtte gi fra oss disse dosene. Dette var en god nyhet. Jeg er glad for det på vegne av innbyggere, ansatte og næringsliv i kommunen, sier hun.

Det er regjeringen som til slutt avgjør hvilke kommuner som skal få flere vaksinedoser, hvilke som får beholde dosene sine og hvilke som må gi fra seg vaksinedoser.

I tillegg til en ny kommunevurdering fra FHI skal Helsedirektoratet gjennom statsforvalterne avklare om kommunene som mister vaksinedoser, har kapasitet til å gjennomføre en slik vaksinasjonsplan. De har fått frist for dette oppdraget onsdag 19. mai klokka 12.

I tillegg legges det opp til at flere kommuner ikke må gi fra seg vaksinedoser. På listen over de såkalte nullkommunene som regjeringen la fram onsdag, sto Bergen, Førde, Hamar, Kongsvinger, Kristiansand, Larvik, Nes, Ringerike, Ringsaker, Sandnes, Skien, Stavanger og Trondheim.

En rekke ordførere har siden regjeringens pressekonferanse onsdag vært svært negative til at de kan miste vaksinedoser samtidig som de den siste tiden har opplevd høyt smittetrykk og levd under strenge koronatiltak.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) er kjempefornøyd med at det nå kan se ut til at kommunen ikke mister vaksinedoser.

(©NTB)

Flere nyheter: