Menu
Pfizer-vaksine mot koronavirus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

FHI-utkast: Anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser, og at Skien og Nesodden får flere

Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

Av NTB | 14.05.2021 14:30:27

Medisin og helse: Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet levere inn en fornyet vurdering av listen over de kommunene som skal få flere vaksinedoser innen klokka 15 fredag ettermiddag.

I et utkast fra FHI som er sendt fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger og vaksinekoordinatorer i Vestfold og Telemark, er Skien og Nesodden kommune lagt til denne listen, mens Moss er fjernet. Dermed kan det ligge an til at 25 kommuner får 60 prosent flere vaksinedoser enn befolkningsnøkkelen legger opp til.

På det nye FHI-utkastet er disse 18 kommunene lagt til: Gjerdrum, Moss, Holmestrand, Lunner, Frogn, Porsgrunn, Tønsberg, Marker, Aurskog-Høland, Færder, Øvre Eiker, Hurdal, Ringerike, Horten, Sandefjord, Bamble, Kongsberg og Skiptvet.

Trondheim og Kristiansand står listet opp i en egen bolk under nullkommuner. FHI skriver det også kan vurderes å ta med Trondheim og Kristiansand som er store befolkningstette kommuner, hvor både tiltak og smittespredning vil få større konsekvenser enn i mindre kommuner.

Ordførere fra Vestfold og Telemark ba torsdag statsminister Erna Solberg (H) om et møte om den geografiske vaksineomfordelingen.

Folkehelseinstituttets modell for å velge ut kommuner tar høyde for smitterisiko, innleggelsesrisiko og hvor langt kommunene har kommet i vaksinasjonen.

I tillegg legges det opp til at flere kommuner ikke må gi fra seg vaksinedoser. På listen over de såkalte nullkommunene som regjeringen la fram onsdag, sto Bergen, Førde, Hamar, Kongsvinger, Kristiansand, Larvik, Nes, Ringerike, Ringsaker, Sandnes, Skien, Stavanger og Trondheim.

En rekke ordførere har siden regjeringens pressekonferanse onsdag vært svært negative til at de kan miste vaksinedoser samtidig som de den siste tiden har opplevd høyt smittetrykk og levd under strenge koronatiltak.

(©NTB)

Flere nyheter: