Menu
De siste tre ukene har det vært en økning i antall meldte koronatilfeller, etter en nedgang de tre foregående ukene, melder Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Fredrik Hagen / NTB

FHI: – Ustabil smittesituasjon med mange utbrudd

De siste tre ukene har det vært en økning i antall meldte koronatilfeller, etter en nedgang de tre foregående ukene, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Av NTB | 30.12.2020 13:23:12

Medisin og helse: Det viser overvåkingsdata i FHIs siste ukesrapport.

Det er foreløpig meldt 3.108 tilfeller i uke 52. Dette er en økning på 6 prosent sammenlignet med uke 51, da det ble meldt 2.934 tilfeller. Samtidig var det en nedgang i antall testede på 26 prosent den siste uken.

Etter en nedgang i andel positive blant de testede fra uke 47 til uke 51, økte andelen fra 2 prosent i uke 51 til 2,9 prosent i uke 52.

I uke 52 er det foreløpig rapportert om 62 nye innlagte pasienter og 18 dødsfall.

– Situasjonen i Norge er ustabil med mange pågående utbrudd og fare for fortsatt økt smittespredning i den kommende uken, skriver FHI.

Ifølge instituttet har det trolig vært en noe større oppgang i nye tilfeller gjennom julen enn hva som er registrert, ettersom det har vært en nedgang i testaktiviteten gjennom julehelgen og andelen positive prøver har økt betydelig.

Den britiske virusvarianten er så langt påvist i fem av 17 analyserte prøver fra importtilfeller fra Storbritannia. Alle de fem personene som har fått påvist denne varianten, kom til Norge i desember.

Varianten er ikke sett i andre overvåkingsprøver, skriver Folkehelseinstituttet.

Flere lokale utbrudd har ført til en økning i antall meldte tilfeller i Rogaland, Trøndelag og Møre og Romsdal. Oslo og Viken har fremdeles høyest smitteforekomst, og står for står for 52 prosent av de meldte tilfellene uke 52. Det er likevel nedgang i de to fylkene.

– Vi er bekymret for at tallene kan stige ytterligere de neste ukene, etter julehøytiden med mer sosiale sammenkomster og økt reiseaktivitet innenlands og også til utlandet.

(©NTB)

Flere nyheter: