Menu
FHIs nye ukesrapport viser at smitten nå øker igjen i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB

FHI: Smitten øker igjen i Norge

Etter en nedgang i meldte koronatilfeller siden uke 11, var det en liten økning i uke 18. Smitten øker særlig i Rogaland, mens den går ned i hovedstaden Oslo.

Av NTB | 12.05.2021 14:55:17

Medisin og helse: Det viser FHIs ukesrapport for uke 18. Ifølge rapporten økte antall meldte tilfeller i Agder med 17 prosent, i Rogaland økte det med 135 prosent, i Vestfold og Telemark med 81 prosent og i Vestland med 26 prosent.

FHI nevner særlig Rogaland og Vestfold og Telemark i sin rapport. Utviklingen i Rogaland knyttes til et utbrudd hos russen.

– Utviklingen i fylket er i stor grad påvirket av situasjonen i Stavanger og Sandnes. Det har vært et utbrudd blant russen i Sandnes, med tilfeller i 9 andre kommuner. Både personer testet og andel positive blant testede gikk opp i uke 18 sammenlignet med uke 17, skriver FHI.

I Vestfold og Telemark skyldes økningen utbrudd i Skien, Porsgrunn og Holmestrand knyttet til rusmiljø og unge voksne, med spredning til skoler og husstander.

Smitten gikk på den annen side ned i Oslo, Møre og Romsdal og Innlandet. Oslo har dog fortsatt flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere.

– Økningen i antall meldte tilfeller sist uke kan i hovedsak tilskrives en økning i aldersgruppen 13–19 år. Antall meldte tilfeller økte med 57 prosent i denne aldersgruppen i uke 18, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Det ble rapportert om 66 nye innleggelser på sykehus i uke 18, omtrent uendret fra uken før. Nedgangen i innleggelser fortsetter i Oslo og er stabilt i Viken. I Vestfold og Telemark og Agder var det derimot en økning med nye 9 innleggelser i uke 18.

Reproduksjonstallet er anslått til 0,7 fra 16. april. Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, anslår de at R-tallet siden uke 18 er 1,0.

(©NTB)

Flere nyheter: