Menu
Smittesituasjonen i Norge bekymrer avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB

FHI: R-tallet og antall smittetilfeller har økt kraftig

I forrige uke ble det meldt om 3.740 koronatilfeller i Norge. Det er en økning på 16 prosent fra uka før. Samtidig har R-tallet økt fra 1,0 til 1,4.

Av NTB | 06.01.2021 13:39:04

Medisin og helse: Økningen kommer til tross for at det har vært en nedgang i antall testede de siste to ukene, fremgår det av Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 53.

– Tallene bekrefter utviklingen vi var bekymret for før helgen og som var bakgrunnen for at regjeringen innførte nye tiltak på søndag. Vi har vært spesielt bekymret for at økt reising og sosial aktivitet i jul og nyttår skulle føre til mer smittespredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Andelen positive koronatester økte fra 2,0 prosent i uke 51 til 3,6 i uke 53.

– Reproduksjonstallet viser at epidemien er i en økende fase med et estimat på gjennomsnittet av reproduksjonstallet siden 20. desember på 1,4. Sannsynligheten for at reproduksjonstallet er høyere enn 1, er 98 prosent, fremgår det av rapporten.

R-tallet må være lavere enn 1,0 for at smitten i samfunnet vil avta. Er tallet over, vil smitten øke.

– Dette viser at situasjonen kan snu seg raskt, og at områder som i utgangspunktet har lite smittespredning raskt kan komme i en vanskelig situasjon, sier Vold

Bak trønderne følger Oslo (205), Viken (176) og Rogaland (152). Lavest var smittetrykket i Agder (21), Troms og Finnmark (33) og Nordland (34).

R-tallet, som viser hvor mange personer en smittet smitter videre, beregnes nå til 1,4. For perioden 1. til 20. desember var det beregnet til 1,0.

Trøndelag var fylket med størst smittetrykk i forrige uke. Der var det 210 påviste tilfeller per 100.000 innbygger. Uken før var tallet 96.

Flere nyheter: