Menu
Den siste økningen i smitteomfanget gir ikke ytterligere grunn til bekymring, framholder assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Delta-bølgen truer ikke sykehuskapasiteten

Smitteomfanget økte med hele 45 prosent i forrige uke og stiger nå i alle aldersgrupper. Myndighetene mener likevel epidemien er under kontroll.

Av NTB | 04.08.2021 16:31:59

Medisin og helse: – Vi opplever fortsatt å ha epidemien i Norge under kontroll, selv om vi ser at det er økt smittespredning i flere deler av landet, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

I koronarapporten for uke 30 framgår det at smitteomfanget i Norge nok en gang er kraftig på frammarsj. Det var 45 prosent flere koronatilfeller i Norge i uke 30 enn i uke 29, står det i rapporten. Smitteforekomsten økte i alle aldersgrupper og er klart høyest blant tenåringer og yngre voksne.

Det har ikke vært noen stor økning i antallet sykehusinnleggelser og dødsfall. Fire personer døde med covid-19 i uke 30, mot ingen dødsfall uka før.

– Vi ser ingen nye trekk som gir grunn til bekymring nå, men økningen er såpass stor at vi kommer til å følge nøye med de nærmeste dagene og ukene, særlig når det gjelder sykehusinnleggelser, sier Knudsen.

Det ble meldt til sammen 2.165 tilfeller av covid-19 i uke 30, mot 1.494 tilfeller i uke 29. Andelen av koronatestene som var positive økte litt, fra 0,9 prosent til 1,2. Det betyr fortsatt at færre enn 1 av 80 koronaprøver er positive

Det er flest koronatilfeller per 100.000 innbyggere i Møre og Romsdal, som har 116 per 100.000 innbyggere for uke 29 og 30. Det har blant annet vært et stort utbrudd i Ørsta-Volda.

– Mange av utbruddene den siste tida har til felles at de har kommet i forbindelse med sosiale sammenkomster, hvor meteren kan bli veldig kort. Det er viktig å huske og følge smittevernreglene: ha god håndhygiene og hold avstand, sier Knudsen.

Instituttet skriver der at land med god vaksinasjonsdekning ser ut til å klare seg godt med liten eller moderat økning i sykehusinnleggelser og dødsfall – selv om varianten har «noe økt smittsomhet og noe økt evne til å unngå immunforsvaret etter vaksinasjon og tidligere infeksjon».

Knudsen understreker at kunnskapsgrunnlaget i Norge fortsatt er relativt lite, men at det basert på erfaringer fra andre land er indikasjoner på at man har litt dårligere beskyttelse mot deltavarianten etter første vaksinedose, sammenlignet med beskyttelsen mot alfavarianten.

– Vi er rimelig sikre på at vi har god beskyttelse mot alvorlig sykdom etter én dose, men særlig etter to doser, sier hun.

De siste ti ukene har 259 fullvaksinerte blitt smittet av koronaviruset, ifølge ukerapporten.

Per onsdag var det registrert til sammen 804 koronadødsfall i Folkehelseinstituttets systemer.

– Selv om det nå er kommet en økning i antall tilfeller, og deltavarianten dominerer i landet, regner vi det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som tidligere bølger, og at sykehusenes kapasitet trues, heter det i ukerapporten.

Deltavarianten utgjør nå 90 prosent av koronatilfellene i Norge, hvilket er i tråd med prognosene. FHI viser i ukerapporten til sin siste risikovurdering av deltavarianten.

Til sammen 3.617.686 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk onsdag. 1.840.868 personer har fått andre dose. 67,1 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 34,1 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

(©NTB)

Flere nyheter: