Menu
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet redegjorde for status for koronavaksinen på et pressemøte torsdag morgen. Foto: Jil Yngland / NTB

FHI: Lav andel nordmenn får vaksine i første kvartal

I løpet av årets tre første måneder vil bare en liten andel av den norske befolkningen få koronavaksinen, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Av NTB | 07.01.2021 09:08:10

Medisin og helse: – Det er en relativt rolig opptrappingsplan, sa smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI på et pressemøte torsdag morgen.

Ifølge Bukholm er alle landets kommuner, bortsett fra seks, nå i gang med vaksineringen. Siden tirsdag har tallet på vaksinerte økt fra drøyt 4.000 til over 11.000, opplyser smitteverndirektøren.

I dag sier sju av ti nordmenn at de vil ta vaksinen. Oppslutningen er større jo eldre man er, og flere menn enn kvinner er positive til vaksinen, viser undersøkelser.

– Vi vet aldri helt hvordan den blir, sier han. Foreløpig får Norge rundt 40.000 vaksiner i uka.

Norge har også en avtale om å få 3,3 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen når den blir godkjent.

Alle vaksinene er todosevaksiner. Det betyr at med disse tre vaksinene kan rundt 4,5 millioner nordmenn bli vaksinert i løpet av året.

– Vi har ennå ikke fått gode svar på om denne vaksinen hindrer smittespredning, og vet ennå ikke hvor lenge effekten sitter i. Det vil vi finne ut etter hvert, sier han.

– Vi vet heller ikke nok om hvordan vaksinen virker på de eldste, gravide, barn og dem med nedsatt immunforsvar, sier Hågå.

Foreløpig forventer FHI å få rundt 6 millioner doser av Pfizer- og Moderna-vaksinen i løpet av 2021. Men det er stor usikkerhet når det gjelder leveringstakten, ifølge Bukholm.

Fortsatt vet man imidlertid lite om hvordan vaksinene virker, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket, som særlig tok for seg Moderna-vaksinen.

Flere nyheter: