Menu
Tallet på registrerte koronatilfeller økte med 25 prosent i forrige uke sammenlignet med uka før. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

FHI: Kraftig økning i koronasmitten

I forrige uke økte tallet på registrerte smittetilfeller med 25 prosent, melder FHI. Det fører til flere sykehusinnleggelser – særlig blant uvaksinerte.

Av NTB | 15.12.2021 17:16:53

Medisin og helse: Foreløpig er det meldt om 32.866 tilfeller av covid-19 i uke 49, mot 26.582 tilfeller i uke 48, viser den siste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet.

Det er rundt ti ganger flere enn i uke 41.

– Insidens av sykehusinnleggelser og dødsfall samlet de siste ukene er betydelig høyere for de uvaksinerte enn fullvaksinerte, heter det i ukerapporten.

I forrige uke ble det rapportert om 222 nye sykehusinnleggelser med covid-19 som hovedårsak.

Andelen fullvaksinerte som legges inn, er derimot på vei ned, spesielt blant fullvaksinerte over 65 år, trolig på grunn av oppfriskningsdoser, ifølge FHI.

I uke 48 ble 89 uvaksinerte pasienter fra 18 år og oppover lagt inn på sykehus med covid-19. I uke 49 økte tallet til 102.

Tallene for fullvaksinerte er 103 innlagte i uke 48 og 90 i uke 49.

Andelen tilfeller med omikronvarianten blant de screenede tilfellene økte fra 2,1 prosent i uke 48 til 5,8 prosent så langt for uke 49. De fleste tilfellene er påvist i Oslo og Viken.

– Omikron har hatt den hurtigste vekstraten ut av tidligere bekymringsvarianter som har gitt spredning i Norge, skriver FHI i rapporten.

Det vil gjøre det vanskeligere å holde epidemien under kontroll, og belastningen på helsetjenesten vil øke, mener FHI.

Men fortsatt er det ulike undergrupper av deltaviruset som driver smitten i Norge nå, påpekes det.

Sist uke var økningen størst i aldersgruppen 0–5 år, mens det er klart flest tilfeller i forhold til befolkningstallet blant 6-12-åringene.

Oslo har flest meldte smittetilfeller med 1.947 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene, etterfulgt av Viken med 1.498.

– Dette indikerer at det nå er spredning av influensa i Norge, skriver FHI.

Samme trend ses i andre europeiske land, deriblant Sverige.

Men fortsatt er det RS- og rhinovirus som dominerer når det gjelder andre luftveisinfeksjoner i befolkningen enn korona.

Samtidig øker andelen uvaksinerte som legges inn på sykehus. Onsdag ble det nok en gang satt ny rekord med 375 innlagte koronapasienter.

Siden 2. november har R-tallet, som anslår hvor mange en smittet person smitter videre, i gjennomsnitt vært på 1,2, anslår FHI.

Det er i aldersgruppene under 60 år at smitten øker mest.

Selv om det fortsatt er svært liten forekomst av influensa i Norge, var det i forrige uke en klar økning i påviste tilfeller.

Flere nyheter: