Menu
Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer folk til å være forsiktige med bruken av hurtigtester for koronavirus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

FHI: Hurtigtester for påvisning av antistoffer utelukker ikke infeksjon

Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer til forsiktighet med bruken av hurtigtester for koronavirus, som er på vei inn på det norske markedet i disse dager.

Av NTB | 25.03.2020 11:16:56

Medisin og helse: Testene vil kunne gi falske negative resultater tidlig i sykdomsforløpet, skriver FHI på sine hjemmesider.

Det er nå flere hurtigtester på vei inn på det norske markedet, som skal gi et kjapt svar på om man har koronaviruset eller ikke.

Hurtigtestene utføres på en blodprøve fra fingeren og gir svar i løpet av ti minutter.

– Det er viktig å understreke at disse testene ikke kan benyttes til å utelukke covid-19, og det er ingen hurtigtester som kan erstatte PCR (polymerasekjedereaksjon) som diagnostisk metode tidlig i sykdomsforløpet, sier Anne-Marte Bakken Kran, overlege ved Folkehelseinstituttet.

FHI skriver videre at det tar tid før antistoffer dannes, og disse hurtigtestene vil derfor ofte være negative i begynnelsen av infeksjonen.

­– Inntil vi vet mer, oppfordrer Folkehelseinstituttet til å være forsiktige med bruken av hurtigtester, og huske på at falske negative resultater kan forekomme tidlig i sykdomsforløpet, sier Bakken Kran.

(©NTB)

Flere nyheter: