reklame for Utvik Autoservice
Menu
Person beskytter seg mot smitte ved bruk av munnbind og engangshansker. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Modellklarert

FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger

I en oppdatert anbefaling om bruk av munnbind i befolkningen, anbefaler Folkehelseinstiuttet pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19 å bruke munnbind.

Av NTB | 05.04.2020 16:33:49

Medisin og helse: FHI anbefaler dermed bruk av munnbind i to situasjoner: blant pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19, og hos helsepersonell som har kontakt med pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19.

Tidligere har FHI anbefalt munnbind på pasient med bekreftet eller mistenkt koronasmitte, dersom det er mulig, i møte med primærhelsetjenesten og i prehospital tjeneste.

Instituttet skriver at det ikke finnes systematiske oversikter som viser beskyttende effekt av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, verken mot covid-19 eller andre virale luftveisinfeksjoner. Derfor anbefaler de ikke bruk av munnbind hos friske personer.

I tillegg mener FHI bruk av munnbind kan gi en falsk trygghet, og at kvaliteten på munnbind som selges i befolkningen er variabel. Det er også knapphet på noen typer beskyttelsesutstyr og det er viktig at helsevesenet får det de trenger, mener de.

Folkehelseinstituttet skriver videre i oppdateringen at det kan være aktuelt å endre rådet dersom en relativt stor andel av den tilsynelatende friske befolkningen er smittet og smitteførende uten symptomer.

(©NTB)

Flere nyheter: