reklame for Utvik Autoservice
Menu
En mann beskytter seg mot smitte ved bruk av munnbind og engangshansker. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Modellklarert

FHI har oppdatert artikkel med munnbindanbefalinger

I en oppdatert artikkel om hygiene anbefaler FHI pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19 å bruke munnbind, men de anbefaler ikke munnbind hos friske.

Av NTB | 05.04.2020 17:17:25

Medisin og helse: Folkehelseinstituttet anbefaler dermed bruk av munnbind i to situasjoner: Hos helsepersonell som har kontakt med pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19, og blant pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten.

Tidligere har FHI anbefalt munnbind hos helsepersonell som er i kontakt med pasienter med bekreftet smitte, og på slike pasienter, dersom det er mulig i møte med primærhelsetjenesten og i prehospital tjeneste.

Personer som har fått påvist covid-19, men som ikke trenger innleggelse på sykehus, skal isoleres hjemme.

I tillegg mener FHI bruk av munnbind kan gi en falsk trygghet, og at kvaliteten på munnbind som selges i befolkningen, er variabel. Det er også knapphet på noen typer beskyttelsesutstyr, og det er viktig at helsevesenet får det de trenger, mener de.

Folkehelseinstituttet skriver videre i oppdateringen at det kan være aktuelt å endre rådet dersom en relativt stor andel av den tilsynelatende friske befolkningen er smittet og smitteførende uten symptomer.

De understreker videre at de må byttes jevnlig og må sitte tett rundt munn og nese.

– Bruk av munnbind erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på to meter, skriver Folkehelseinstituttet.

Instituttet skriver at det ikke finnes systematiske oversikter som viser beskyttende effekt av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, verken mot covid-19 eller andre virale luftveisinfeksjoner. Derfor anbefaler de ikke bruk av munnbind hos friske personer.

Dersom noen velger å bruke munnbind, selv uten symptomer, mener Folkehelseinstituttet det er viktig at folk ikke kjøper munnbind som trengs i helsetjenesten (munnbind klasse II eller IIR, eller åndedrettsvern).

(©NTB)

Flere nyheter: