Menu
Om det norske vaksineprogrammet skal gå etter planen må vi få de ventede vaksinene fra Johnson & Johnson, som bare gis i én dose, i løpet av andre kvartal. Foto: AP/NTB

FHI: – Håper fortsatt på fullvaksinering i løpet av sommeren

Neste uke kommer Folkehelseinstituttet med en oppdatert vaksineplan, men det blir neppe store endringer.

Av NTB | 27.03.2021 01:57:18

Medisin og helse: – Det skal komme en oppdatert vaksineplan til uken, sannsynligvis på tirsdag. Men det kommer nok ikke store, dramatiske endringer, sier overlege Are Berg ved FHI til Aftenposten.

I det gjeldende vaksinescenarioet skal alle over 18 år ha fått tilbud om vaksine senest i løpet av juli.

Han understreker at mange faktorer spiller inn i Norges vaksineplan og sier det vil komme nye forsinkelser.

FHI har gjort en analyse av hva som kan skje fremover uten vaksinene fra AstraZeneca og Johnson & Johnson. Dersom vaksinene fra begge produsentene utgår vil det bety 15.153 flere smittede og 526 flere sykehuspasienter, ifølge anslaget.

Det betyr at tallet på smittede og innlagte på sykehus kan øke med 30 prosent dersom vi kutter ut begge vaksinene. Om bare AstraZeneca utgår, øker tallene med 10-11 prosent.

Torsdag ble det kjent at vaksineleveransen fra Johnson & Johnson er kraftig redusert i april. FHIs nøkterne anslag for leveranser var 310.000, men nå får Norge bare 52.000 vaksiner denne måneden.

Slik FHI forstår det, vil leveransen fra Johnson & Johnson hente seg inn i mai og juni med henholdsvis 226.000 og 678.000 nye doser, slik at det totale antallet for andre kvartal blir det samme.

(©NTB)

Flere nyheter: